Nyheter

Sverige stoppar utbetalningar till Unrwa

Unrwa är FN:s hjälporganisation i de palestinska områdena.

Biståndsmyndigheten Sida har beslutat att stoppa de kommande utbetalningarna till FN-organet Unrwa. Det gäller 31 miljoner kronor som nu omfördelas till andra humanitära organisationer.
– Det är ett väldigt klokt beslut, säger biståndsminister Johan Forssell (M) till TT.

SVERIGE | Stödet kommer nu i stället att gå till andra etablerade organisationer som World Food Programme och Röda Korset i de palestinska områdena och i Libanon.

Pengarna är en del av en humanitär pott som regeringen anslagit till Sida, men som biståndsmyndigheten själv styr fördelningen av.

Forssell beskriver det som ett ”väldigt klokt myndighetsbeslut” mot bakgrund av den allvarliga information som kommit om Unrwa de senaste dagarna.

– Varenda krona kommer att gå till andra hjälporganisationer, så det blir inte mindre totalt sett. Situationen i Gaza är väldigt svår, inte minst för kvinnor och barn, och vi säkerställer nu att den här hjälpen når fram, säger han.

Misstankar om terror

Anklagelserna mot Unrwa – som är FN:s hjälporganisation i de palestinska områdena – gäller misstankar om att anställda deltagit i terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober. Misstankarna gäller i första hand tolv personer.

Flera länder har tidigare pausat bistånd till organet, bland annat USA, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Japan.

– Från regeringens sida tar vi väldigt allvarligt på den här informationen. Svenska biståndsmedel ska alltid gå till rätt organisationer och aldrig komma i närheten av terrorism, säger Johan Forssell.

400 miljoner kronor

Sverige anslog i december i fjol 400 miljoner kronor i kärnstöd till Unrwa för 2024. Men det finns inga planerade utbetalningar av det stödet den närmaste tiden. Regeringen gav även före årsskiftet Sida i uppdrag att göra en analys av det samlade stödet till regionen.

Vad som händer på sikt är oklart.

– Sidas analys ska inkomma den 15 februari och den kommer vi då att analysera. Vi vet också att Unrwa och FN gör egna utredningar. Vi är väldigt måna om att ha ett ordentligt beslutsunderlag innan vi fattar några långsiktiga beslut, säger Forssell.

Rädda Barnen konstaterar i en skriftlig kommentar att även Sverige ”nu tyvärr” pausar bistånd.

”Unrwa är den största humanitära aktören i Gaza och deras distribution kan inte snabbt ersättas av andra organisationer på plats. Barnen lever mitt i en mardröm och för att vi och andra aktörer ska kunna nå fram till dem med den omfattande hjälp som krävs måste det bli en bestående vapenvila”, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef på Rädda Barnen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.