Nyheter

Tyska klimataktivister satsar på ”olydiga församlingar”

Poliser försöker stoppa aktivister från Letzte Generation från att måla slagord på framsidan av kanslihuset i Berlin under en klimatprotest mot regeringens klimatpolitik, 31 oktober 2023.

Den tyska klimatgruppen Letzte Generation meddelade på måndagen att de inte längre kommer att limma fast sig vid vägar i sina klimataktioner. Istället kommer de att organisera "olydiga församlingar" över hela landet för att konfrontera klimatförstöringen och dess ansvariga.

KLIMAT | Tyska klimataktivister från Letzte Generation har övergivit sin kontroversiella taktik att limma fast sig vid vägar, meddelade gruppen i ett uttalande på måndagen. Istället kommer de nu att satsa på att organisera ”olydiga församlingar” över hela Tyskland som en ny form av protest, rapporterar Deutsche Welle.

Tidigare har aktivisterna limmat fast sina handflator i asfalten för att blockera trafiken i städer som Berlin och Hamburg. Denna metod väckte både uppmärksamhet och kritik. Gruppen förklarade nu att från och med mars kommer de att genomföra ”olydiga sammankomster” med målet att involvera en större mängd människor i sina protester.

– Vi kommer fortfarande att vara omöjliga att ignorera. Istället för att separera oss i små grupper och blockera gator, kommer vi att organisera olydiga församlingar med många deltagare, säger Letzte Generation i ett uttalandet under måndagen.

Aktivisterna planerar att fortsätta sina protester vid oljeledningar, kolgruvor och flygplatser. De avser också att öka sin närvaro på platser där fossila bränslen förstörs för att markera sitt motstånd mot klimatförstöring.

Letzte Generation betonar även önskan att direkt konfrontera de ansvariga för klimatförstörelsen och att offentligt utmana politiker och beslutsfattare.

Gruppens taktik men att limma fast sig i vägbanan väglimningstaktik resulterade i över 550 protester under förra året, enligt Berlinpolisen. Deras metoder har dock inte undgått kritik, och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har tidigare kallat dem ”fullständigt galna”. Det återstår att se hur deras nya strategi och olydiga församlingar kommer att tas emot av allmänheten och beslutsfattare.

Fakta: Letzte Generation


Letzte Generation , Sista generationen, är en grupp klimataktivister som mestadels är verksamma i Tyskland, Italien och Österrike.

Letzte Generation bildades 2021 av deltagare ur Hungerstreik der letzten Generation (Sista generationens hungerstrejk). Termen valdes för att de ansåg sig vara den sista generationen innan jordens tippningspunkter skulle nås.

Sedan de bildades har de iscensatt direkta icke-våldsaktioner inklusive ett flertal vägblockader och använt färg för att vandalisera yachter, kända målningar, byggnader, restauranger och privata jetplan.
I början av 2023 förklarade gruppen att den demokratiska processen var olämplig för att hantera klimatkrisen och krävde införande av ”Samhällsråd” för att utarbeta nödåtgärder.
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.