Nyheter

Jimmie Åkesson hyllas av nazister

Jimmie Åkesson

Under den intensiva EU-valrörelsen hyllas nu Sverigedemokraternas utspel om ett pågående "folkutbyte" i Sverige av nazister. Partiledaren Jimmie Åkesson uttryckte stöd för termen i en debattartikel, men även Charlie Weimers, Sverigedemokraternas toppkandidat i EU-valet, menar att det handlar om att tala klartext.

EU-VALET | Med EU-valets sista röstningsdag i sikte har Sverigedemokraterna skärpt sin retorik. I en nyligen publicerad kampanjfilm på Charlie Weimers Youtubekanal, Sverigedemokraternas toppkandidat, framhålls budskapet om ett pågående folkutbyte, ackompanjerat av löften om ”murar och en utvisningspakt.” Filmen visar Weimers under en utfrågning på SVT den 3 juni där han betonar att ”hela områden avsvenskas” och kräver en rättfram användning av begreppet folkutbyte.

Dagar innan denna utfrågning hade Åkesson publicerat en debattartikel i Expressen där han sanktionerade användningen av begreppet, som länge varit kontroversiellt inom partiet. Termen, som är central inom vit makt-ideologin både i Sverige och internationellt, används nu frekvent av Åkesson, vilket markerar en återknytning till den nationalistiska retoriken.

Godkännande från Nordiska motståndsrörelsen

Denna omsvängning har mötts med försiktigt godkännande från grupper som Nordiska motståndsrörelsen, som kommenterat Åkessons utspel som ”populistiskt” men ändå ett framsteg i att normalisera begreppet folkutbyte, rapporterar Syre:

”Även om artikeln är en populistisk testballong från SDs håll får man ändå säga att detta utspel i viss mån flyttar ramarna för den politiska debatten i Sverige och normaliserar begreppet ’folkutbyte’, som de facto är vår tids stora ödesfråga. Så det är positivt att utspelet gjordes.”

Det Fria Sverige, en annan högerextrem grupp, har också öppet jublat över Åkessons ord, som de ser som en bekräftelse på deras egna radikala ståndpunkter:

”Folkutbytet är ödesfrågan, så att man nu lyfter denna är glädjande. Nu är det dags för oss ’radikala’ att ta itu med nästa fält som måste plöjas.”

Samtidigt fortsätter Sverigedemokraterna att knyta an till högerextrema grupper i Europaparlamentet, vilket inkluderar öppet antisemitiska och Kreml-vänliga fraktioner, en ståndpunkt som även delas av Kristdemokraternas Ebba Bush.

”Det vänsterliberala klägget”

Konspirationsteorin om ett systematiskt folkutbyte tar sig olika namn och former. Jimmie Åkesson pekar ut ”det vänsterliberala klägget” som de som står bakom det så kallade folkutbytet. Inom vit makt-kretsar beskrivs detta som ett folkmord på vita eller ”det stora utbytet,” ett begrepp som skapats av författaren Renaud Camus.

Camus teori, som påminner om Åkessons påståenden, framställer det som att makthavare aktivt ersätter det franska och bredare europeiska samhället med invandrare, vilket han beskriver som en kolonisering av Europa av afrikaner och en islamisering av araberna. Camus föreslår ”remigration”, det vill säga återvandring av alla icke-européer, vilket i praktiken innebär etnisk rensning, skriver Expo i en artikel om myten kring det stora utbytet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.