Prenumerera

Logga in

Nyheter

Klimataktivister blockerade Stora Enso

aktivister blockerar grindarna

På måndagen blockerade cirka 100 klimataktivister två grindar vid Stora Ensos bruksområde i Skutskär för att protestera mot företagets miljöpåverkan och kränkningar av ursprungsbefolkningars rättigheter. Polis var på plats och stämningen rapporteras vara lugn under aktionen som del av en större miljöprotest.

KLIMAT | Cirka 100 klimataktivister genomförde under måndagen en fredlig blockad vid Stora Ensos bruksområde i Skutskär, där de effektivt stoppade inkommande lastbilar vid två av fabrikens grindar. Denna aktion följer ett klimatläger i Gävle, där flera grupper deltog, rapporterar SVT.

Blockaden utfördes av Take Concrete Action, TCA, som en del av en välplanerad protest för att lyfta fram vad aktivisterna beskriver som ”koncernens katastrofala klimat- och miljöpåverkan och övertramp på ursprungsbefolkningars rättigheter”. Målet med aktionen ska vara att förhindra produktionen på bruket under en dag.

TCA består av en varierad skara aktivister från olika hörn av Sverige, som alla är frustrerade över politikernas brist på handlingskraft i miljö- och klimatfrågor.

På deras webbplats skriver de följande: ”Vi vill attackera industrin som driver efterfrågan på billig trämassa från kalhyggen: pappersmassaindustrin. Och vi vill göra det med hjälp av massaktioner. Vi inser att om något ska bli gjort så måste vi göra det själva.”

Gruppen har tidigare genomfört en liknande aktion mot Cementa i Slite.

Stora Enso har i ett pressmeddelande svarat att deras verksamhet ”efterlever rådande lagar och regler”, vilket inkluderar skogsbruk och mänskliga rättigheter. Christer Nordstrand, platschef på Stora Enso i Skutskär, förklarade för SVT Uppsala att företaget främst fokuserar på säkerheten för både medarbetare och aktivister.

När SVT frågade hur blockaden påverkar verksamheten, svarade Nordstrand: ”Det är naturligtvis något som påverkar oss negativt, även produktionsmässigt. Men hur produktionen kan påverkas är för tidigt att säga”.

Polisen var på plats för att övervaka situationen, vilken rapporterades vara lugn. Aktionen är en del av en större våg av klimatprotester som syftar till att sätta press på industriella verksamheter att ompröva sin påverkan på miljön och klimatet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.