Nyheter

Marine Le Pen redo ta makten

Marine Le Pen

I en dramatisk utveckling efter EU-valet har president Emmanuel Macron utlyst nyval i Frankrike som svar på Marine Le Pens Nationell samling, vilken går mot en historisk seger med över 30 procent av rösterna och kan bli det största partiet i EU-parlamentet.

EU-VALET | Marine Le Pens ytterhögerparti, Nationell samling, ser ut att gå mot en överväldigande seger i EU-valet, och nu svarar president Emmanuel Macron med att utlysa nyval. Med en förväntad röstandel på 32,4 procent kan Nationell samling säkra hela 31 mandat i EU-parlamentet, vilket gör dem till större än de tyska konservativa i CDU/CSU och största parti i hela EU-parlamentet.

Vallokalsundersökningarna visade på en kraftig tillbakagång för Macrons parti Renässans, som endast erhållit cirka 15 procent av rösterna, jämfört med Nationell samlings betydande framgång.

– Emmanuel Macron är en försvagad president ikväll, sade Jordan Bardella, toppkandidat för Nationell samling, efter att resultaten offentliggjorts.

Nationell samling krävde omedelbart nyval, vilket ledde till att Macron vid 21-tiden levererade ett tal från Elyséepalatset där han erkände den politiska turbulensen.

– Jag kan inte låtsas som att ingenting har hänt, förklarade Macron, och tillkännagav att nyval kommer att genomföras i två omgångar den 30 juni och den 7 juli.

Marine Le Pen mottog nyheten om nyval med entusiasm och höll ett inspirerande tal där hon upprepade sitt budskap om förändring.

– Vi är redo att ta makten om fransmännen ger oss deras förtroende, sade Le Pen.

– Vi är redo att utöva makt för att få ett slut på massinvandringen och prioritera köpkraften, för att få Frankrike att leva igen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.