Nyheter

Därför dödas så många barn i Gaza

En palestinier håller sitt barn som dödats i israeliska bombräd

Fler barn rapporteras ha dödats i Gazakriget än det sammanlagda antal barn som dödats i konflikter världen över under fyra år, enligt FN:s organ för palestinska flyktingar, Unrwa.
Den höga dödssiffran beror bland annat på att det inte finns några säkra ställen att fly till, uppger Rädda barnen.

ISRAEL/PALESTINA | – Det är en fruktansvärd katastrof för barn i just den här konflikten i Gaza, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen, internationell chef vid Rädda Barnen i Sverige.

Fler än 13 000 barn har dödats i Gazakriget sedan det bröt ut i oktober, enligt FN:s barnorgan Unicef. Unrwa har tidigare jämfört dödssiffran för barn i Gaza med de nära 12 200 barn som enligt FN dödats i konflikter runt om i världen under de fyra åren 2019–2022.

Det finns flera anledningar till att barnen är särskilt drabbade i Gaza jämfört med i andra krig. Det handlar bland annat om att befolkningen i landremsan är väldigt ung.

”Enorm påverkan på barn”

– Just den här krigföringen på den här lilla ytan, med en population där nästan hälften är barn, då kommer vi att se väldigt många barn som dör, säger Chatterjee-Martinsen.

– Såklart att bombningarna, som görs i väldigt tätbefolkade områden, slår hårt mot barn. Den här typen av bomber dödar, barns kroppar är små, och påverkan blir enorm för ett barn.

I Gaza är det inte heller möjligt för människor att ta sig undan en frontlinje, vilket bidrar till den höga dödssiffran bland barn, enligt Chatterjee-Martinsen.

– Det finns inga säkra ställen i Gaza att fly till. Oftast, i andra typer av krigssituationer, så finns det någonstans inom landet som man kan fly till, där det inte bombas.

Osäkert även i Rafah

Majoriteten av civilbefolkningen har tagit sin tillflykt till Rafah, som är den sydligaste staden i Gaza. Men även där har Israel genomfört attacker.

Barnen i Gaza hotas dock inte bara av själva striderna i kriget, utan även bristen på bland annat mat och vatten. Redan nu rapporteras fler än 20 barn ha avlidit av undernäring och uttorkning.

– Risken är att det är tusentals fler barn som kommer att dö nu av undernäring, sjukdomar, uttorkning, säger Cecilia Chatterjee-Martinsen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.