Nyheter

Miljonärer vädjar om förmögenhetsskatt

Skålar i champagne

Fler och fler röster hörs nu från miljonärer och miljardärer runt om i världen om en önskan att beskattas hårdare. I ett öppet brev till sina regeringar varnar de för den växande klyftan mellan rika och fattiga och uppmanar till åtgärder.

EKONOMI | ”Beskatta oss nu!” Enligt det öppna brevet skulle en förmögenhetsskatt inte bara vara rättvis utan också möjliggöra minskad ojämlikhet och finansiera offentliga tjänster som sjukvård och utbildning. Fem mångmiljonärer som länge förespråkat denna åtgärd lyfts fram för att stödja den.

– Allmänheten vill ha det. Vi vill ha det. Nu är allt som saknas den politiska viljan att leverera det, säger brittiska Julia Davies och Phil White enligt Deutsche Welle.

Miljonärer skulle vara en stor del av lösningen

Djaffar Shalchi, en dansk mångmiljonär, håller med och betonar att miljonärer skulle vara ”en stor del av lösningen”. Även den tyske mångmiljonären Sebastian Klein ansluter sig till kravet:

– Det är oacceptabelt att arbete beskattas hårt medan förmögenhet inte beskattas alls.

Klein arbetar för närvarande med att överföra 90 procent av sin förmögenhet till ett icke-vinstdrivande företag för att användas till samhällets bästa.

Den österrikiska arvtagerskan Marlene Engelhorn har beslutat att donera större delen av sin förmögenhet på 27 miljoner dollar – motsvarande ungefär 270 miljoner kronor – till 50 personer hon inte har någon personlig koppling till. De 50 personerna kommer att samlas under sex tillfällen för att tillsammans bestämma fördelningen av pengarna.

– Filantropisk verksamhet kan bara tas på allvar när den förutsätter sitt eget avskaffande, säger Engelhorn till Bloomberg.

Strängare arvsregler och högre skatter

Hon framförde kritik mot det hon kallar för ”extrem rikedom som makt” och argumenterade för behovet av strängare arvsregler och högre skatter både i Österrike och globalt.

Engelhorn betonade att hennes huvudsakliga intresse ligger i diskussionen om rikedom och ojämlikhet, och hon uttryckte mindre intresse för det konkreta utfallet av donationen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.