Nyheter

Delseger för samkönade äktenskap i Japan

Kvinnor med plakat till stöd för samkönade äktenskap.

Två olika domslut i Japan i torsdags kom fram till att landets förbud mot samkönade äktenskap är grundlagsvidrigt. Domsluten välkomnas av Amnesty International som nu uppmanar den japanska regeringen att legalisera samkönade äktenskap. 

JAPAN | Två domslut i Japan i förra veckan innebär att landet har tagit steg mot att erkänna samkönade äktenskap i lagen. I dagsläget är samkönade äktenskap förbjudna. 

– Genom att erkänna att regeringens förbud mot samkönade äktenskap är grundlagsvidrigt gör dessa domslut klart att sådan diskriminering inte har någon plats i det japanska samhället, säger Amnesty Internationals Boram Jang

Det var två olika domstolar i Tokyo och i Sapporo som på torsdagen kom fram till domslut som Amnesty International betecknar som ”historiska”. Domstolen i Sapporo kan inte häva den lag som förbjuder samkönade äktenskap men uppmanar regeringen till att ”skyndsamt” agera i frågan, rapporterar Sky News

70 procent stöder legalisering av samkönade äktenskap

Även Amnesty International uppmanar den japanska regeringen att ändra nuvarande lagstiftning:

– Den japanska regeringen måste nu agera för att gå mot en legalisering av samkönade äktenskap så att par fullt ut kan dra nytta av samma äktenskapsrättigheter som deras heterosexuella motpart, säger Boram Jang.

I juni 2023 infördes en lag i landet om att ”främja förståelse” för, och som förbjuder diskriminering mot, hbtq-personer. Men detta är långt ifrån tillräckligt anser Amnesty International:

– Konkreta rättsliga åtgärder måste komma på plats för att skydda samkönade par och hbtqi-gruppen i Japan från alla former av diskriminering. 

Japan är i dagsläget det enda G7-landet som inte erkänner och har legaliserat samkönade äktenskap, däremot är Japan bara ett av många länder i Asien som förbjuder samkönade äktenskap – Taiwan är det enda landet hittills som har legaliserat det. 

En stor majoritet stöder tanken på att legalisera samkönade äktenskap i Japan – upp till 70 procent, enligt undersökningar, rapporterar BBC.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.