Nyheter

Skenval i Ryssland: ”Behövs en revolution”

Vladimir Putin kikar fram

När Ryssland går till val är segraren given på förhand. Alla motståndare till president Putin är röjda ur vägen – strukna från valsedlar, fängslade eller döda.
Historikern Orlando Figes spår en mörk framtid för landet.
– Samhället behöver avputinifieras, säger han.

RYSSLAND | Vladimir Putin kandiderar för femte gången till posten som Rysslands president.

En promenadseger väntas i valet som pågår från fredag till söndag, då alla potentiella utmanare är utraderade från vallistorna. Vissa har förbjudits från att ställa upp eller befinner sig i exil utomlands. Andra sitter fängslade eller är döda – som oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som i februari dog under oklara omständigheter i en straffkoloni i norra Ural.

Den brittiske historikern Orlando Figes, vars bok ”Historien om Ryssland” precis har utkommit på svenska, menar att valen i Ryssland i dag spelar samma roll som de gjorde under Stalin i Sovjet.

– Det är som ett slags vördnadsfull ritual. Det är något som ser bra ut, säger Orlando Figes.

– Skenval är det nya modet i auktoritära stater.

Medier tystas

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av grannlandet Ukraina för drygt två år sedan har landets redan auktoritära regim hårdnat ytterligare. Demonstrationer har förbjudits och organisationer som verkar för ett fritt Ryssland likaså.

Många av de oberoende medierna klassas som utländska agenter och har tvingats stänga, flytta utomlands eller anpassa sin verksamhet efter rådande lagar, där ord som ”krig” helt förbjudits.

Att den ryska befolkningen inte vågar säga vad de tänker och tycker, inte ens till människor de känner, beror på strukturer i det ryska samhället, enligt Figes. Förtrycket finns på alla nivåer och därmed också rädslan för att uttrycka sig fritt.

– Folket förtjänar bättre än den här regimen, men jag är rädd att min framtidssyn är dyster.

Förändring i grunden

För att ett framtida Ryssland någonsin skulle kunna bli fritt krävs en total strukturell förändring, tror han. Detta då det auktoritära arvet är så djupt rotat i systemet.

– En ny ledare skulle i bästa fall bli en ”Putin light” och samhällsproblemen skulle fortsätta.

– Det behövs en revolution. Inte bara en politisk revolution utan också en kulturell. Regimen behöver falla och samhället behöver avputinifieras, säger Orlando Figes.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.