Nyheter

Chock och uppgivenhet i norra Gaza

Ensamt barn bland rasmassor i i staden Gaza.

Vi vill leva.
Ropen på hjälp från norra Gazaremsan skallar alltmer desperat sedan FN:s livsmedelsprogram gett upp försöken att dela ut mat där.

ISRAEL/PALESTINA | Efter flera veckors uppehåll försökte FN-organet WFP häromdagen återuppta leveranserna av nödhjälp i norra Gazaremsan. Men misären i området är så brutal att lastbilarna möttes av ”komplett kaos” – och FN-personalen såg sig tvungen att åka därifrån igen.

”Vi är chockade av detta beslut”, svarade Hamas, den terrorstämplade palestinska rörelse som formellt har makten i Gazaremsan, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Det innebär en dödsdom och undergång för tre kvarts miljon människor.”

Israel beordrade för flera månader sedan civilbefolkningen att fly söderut, så att israeliska styrkor lättare ska kunna bekämpa Hamas i norr. Men även om de flesta av Gazaremsans drygt två miljoner invånare lydde finns fortfarande stora mängder civila kvar i norr.

Blandar djurfoder

– Situationen är värre än någon kan föreställa sig, säger änkan Soad Abu Hussain, som tillsammans med sina fem barn sökt skydd i en skola i Jabalia öster om centrala Gaza stad, till nyhetsbyrån AP.

Hon beskriver en tillvaro på gränsen till svält: Det lilla mjöl som finns blandas ut med djurfoder för att kunna baka bröd, ruttna råvaror slukas och familjer äter högst en gång om dagen.

– Vi står inte ut längre, säger Ahmad, som bor i det ödelandskap som staden Gaza förvandlats till.
– Vi måste ha ett eldupphör. Vi vill leva.

Samtal ”i fara”

Samtidigt får USA kritik efter att ha lagt in veto i FN:s säkerhetsråd mot just ett förslag om eldupphör. Länder som Kina, Ryssland och Saudiarabien uttrycker upprördhet, men även västmakter som Frankrike.

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield kallade det stoppade förslaget för ”önsketänkande och oansvarigt”. USA vill hellre inrikta sig på de fredssamtal som på senare tid ägt rum i bland annat Paris och Kairo. Thomas-Greenfield sade att resolutioner i FN snarare sätter dessa samtal ”i fara”.

På onsdagen anländer Brett McGurk, Mellanösternsändebud från USA, för förhandlingar i Egypten. Han väntas sedan fortsätta till Israel i hopp om en fredsuppgörelse.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.