Nyheter

Frysta embryon betraktas som barn i Alabama

Anti-abort aktivist står under paraply med plakat

Alabamas största sjukhus har tagit en paus från provrörsbefruktningsbehandlingar efter ett domstolsbeslut som fastställer att frysta embryon ska betraktas som juridiska motsvarigheter till barn. Beslutet från Alabamas högsta domstol har utlöst en våg av oro bland vårdgivare och patienter över hela staten, vilket tvingar dem att omvärdera sina alternativ.

USA | En talesperson för University of Alabama i Birmingham Health System meddelade att de behöver utvärdera risken för åtal eller skadestånd för både patienter och läkare som har genomgått IVF-behandlingar.
– Vi är ledsna över att detta kommer att påverka våra patienters försök att få barn genom IVF, säger talespersonen Savannah Koplon.

Beslutet har orsakat en känsla av chock och oro bland läkare och patienter, som nu står inför osäkerheten kring framtiden för provrörsbefruktningsbehandlingar, så kallade IVF-behandlingar.

Vållande till annans död

Domare citerar Alabamas konstitution där det står att staten erkänner ”det ofödda barnets rättigheter” – och menar att tre par kan komma stämmas för vållande till annans död när deras frusna embryon förstördes i en olycka i en lagringsanläggning. Domstolens beslut har väckt frågor om bredare konsekvenser för IVF-metoder och embryons status som inte tidigare har diskuterats.

Domare Jay Mitchell skriver efter beslutet att ”Ofödda barn är ”barn”, utan undantag baserat på utvecklingsstadium, fysisk plats eller andra tillhörande egenskaper”. Mitchell säger att domstolen tidigare hade beslutat att ett foster som dödats när en kvinna är gravid omfattas av Alabamas Wrongful Death of a Minor Act och ingenting utesluter ”extrauterina [utomkvedshavandeskap] barn från lagens täckning.”.

Debatt om embryons status

Beslutet, som enligt vissa är en konsekvens av ett anti-abort-språk i Alabamas konstitution, har skapat en komplex debatt om embryons status och dess konsekvenser för reproduktiv medicin och lagstiftning. Chefsdomaren i Alabamas högsta domstol Tom Parker skriver att ”även före födseln bär alla människor Guds avbild, och deras liv kan inte förstöras utan att utplåna hans härlighet”.

Nu står sjukhuset och fertilitetskliniken inför beslutet att antingen be domstolen om att ompröva beslutet eller att be USA:s högsta domstol att granska ärendet, om de anser att det strider mot federal lag.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.