Nyheter

Här är största riskerna för Sverige i Nato

Donald Trump med röd keps med texten lake America great again. Strisvagn med soldater.som president är en av dem. Foto: Paul Sancya/AP Johan Nilsson/TT

Som Natomedlem bedömer regeringen att Sverige blir säkrare.
Men risken ökar för att svenska soldater dras in i konflikter – och om Donald Trump blir president kan Nato kraftigt försvagas.

NATO | – Även om han inte går ur kan han dra tillbaka de amerikanska styrkorna, säger den säkerhetspolitiske experten Jan Hallenberg.

Sverige går mot att bli fullvärdig Natomedlem. Enligt Försvarsmakten minskar det risken för ett ryskt anfall mot svenskt territorium.

Men risken att svenska soldater blir inblandade i konflikt är inte noll.

– Svenska soldater måste vara beredda att ställa upp om Natos grundkoncept med avskräckningen misslyckas, säger Jan Hallenberg, som är seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet.

Primärt kan det handla om ett ryskt angrepp mot ett baltiskt land. Då skulle Sverige sannolikt bli direkt inblandat. Regeringen har redan meddelat att runt 500–800 svenska soldater ska skickas till Lettland i form av en reducerad bataljon.

Putin kan utmana

En Natovän skulle dock säga att bara det faktum att svenskarna finns där innebär att risken för en rysk attack minskar, påpekar Hallenberg.

Men militäranalytiker har varnat för att Vladimir Putin kan vilja testa Natos gränser.

– Den risken ökar framför allt om Trump vinner presidentvalet, säger Hallenberg.

Den ryske presidenten vet att han sannolikt inte kan vinna ett krig mot Nato om alliansen håller ihop. Just nu är dessutom den ryska militären försvagad till följd av kriget i Ukraina.

Men inom bara några år bedöms Ryssland kunna vara redo att kriga på andra ställen. En svag punkt som pekats ut är Suwalki-korridoren mellan Kaliningrad och Belarus. Men även det glest befolkade norra Finland.

Frågan är om tunga Natoallierade, och framför allt USA, är redo att gå i krig för att försvara dessa områden. Med Donald Trump som president är det inget Europa kan vara säker på, enligt Hallenberg.

Försvagat Nato

Oron i Europa är stor efter Trumps utspel om att uppmuntra en rysk invasion. Tidigare har han hotat att helt lämna Nato, och även kallat det ”galenskap” att USA skulle gå i krig för att försvara ett baltiskt land.

Nato kan försvagas om Trump blir president, enligt Hallenberg.

– Även om han inte går ur kan han dra tillbaka de amerikanska styrkorna. Och det finns inte europeiska resurser som kan ersätta ett USA som drar sig tillbaka.

Konkret innebär det att de svenska styrkorna i Baltikum kan tvingas strida utan amerikansk uppbackning, om Ryssland anfaller.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.