Nyheter

Israel hotar med markoffensiv till ramadan

Folksamling i staden Rafah

Israel kommer att invadera Rafah i södra Gaza om gisslan som hålls av terrorstämplade Hamas inte släppts fria innan fastemånaden ramadan, uppger Benny Gantz i Israels krigskabinett.

ISRAEL/PALESTINA | – Världen måste veta, och Hamasledare måste veta – om våra gisslan inte är hemma vid ramadan kommer striderna att fortsätta överallt, inklusive Rafahområdet, sade Gantz vid en konferens i Jerusalem på söndagen.

– Hamas har ett val. De kan kapitulera, släppa gisslan och medborgarna i Gaza kommer att kunna fira den heliga högtiden ramadan, fortsatte Gantz enligt Times of Israel.

Ramadan, den muslimska fastemånaden, inleds den 10 mars.

Gantz tillade att en markoffensiv skulle samordnas i samtal med USA och Egypten för att underlätta en evakuering och ”minimera civila offer så mycket som möjligt”.

Hans utspel är den hittills mest specifika tidsfrist som Israel har lämnat angående en offensiv mot Rafah, som ligger nära gränsen mot Egypten.

Trots varningar från världssamfundet, däribland USA och Egypten, har Israel stått fast vid sin plan på en storskalig markoffensiv mot tätbefolkade Rafah, där över en miljon palestinier har sökt skydd.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppgav i lördags att israeliska markstyrkor kommer att gå in i Rafah oavsett om ett avtal som friger alla gisslan nås med Hamas.

USA, Qatar och Egypten har i veckor försökt förhandla fram en vapenvila och frigivning av gisslan. I lördags sade Qatar att samtalen ”inte har fortskridit som förväntat”.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.