Nyheter

Julia Navalnaja: Putin mördade min make

Julia Navalnaja tittar

Vladimir Putin mördade Aleksej Navalnyj, säger den döde oppositionsledarens änka Julia Navalnaja.
Hon avser fortsätta sin makes arbete och manar oppositionella ryssar att stå enade med henne i sorg – och ilska.

RYSSLAND | – Jag är Julia Navalnaja, och jag borde inte ha varit här eller ha skrivit det här. Någon annan borde ha varit här i mitt ställe, men den mannen dödades av Vladimir Putin, säger Julia Navalnaja i ett inspelat tal som sprids på flera plattformar.

– För tre dagar sedan mördade Vladimir Putin min make. Putin mördade mina barns pappa. Putin tog ifrån mig det allra vackraste jag hade.

Navalnaja, som sitter ensam och talar in i en kamera, gör gällande att Navalnyjs rörelse FBK har fått reda på ”exakt varför Putin dödade Aleksej” och att det kommer att tillkännages snart.

”Ville döda ert hopp”

47-åriga Navalnaja, som gifte sig med Aleksej Navalnyj år 2000 och har två barn tillsammans med honom, säger att det inte bara är hon som har blivit berövad något av de ryska makthavarna. Det har även ni, säger hon och riktar sig till det ryska folket.

– Genom honom vill han döda ert hopp, er frihet och er framtid. Förstöra och tillintetgöra det främsta beviset för att Ryssland kan vara något annat, säger hon.

Aleksej Navalnyj var i åratal en av president Vladimir Putins mer framträdande kritiker, både som en oppositionsledare utanför Rysslands styrda politiska system och som ledare av en rörelse som återkommande avslöjade maktelitens vidlyftiga korruption.

I slutet av förra veckan dog han under oklara omständigheter, på en straffkoloni i norra Uralbergen dit han nyligen hade blivit flyttad.

Vill samlas i vrede

Julia Navalnaja var med sin make när han återvände till Moskva i januari 2021. Han greps och har sedan dess suttit fängslad, som föremål för flera domar som allmänt betraktas som politiskt motiverade.

– De hånade honom, isolerade honom från omvärlden, gav honom varken penna eller papper och lät honom svälta. . . Min make kunde inte brytas ned. Och det var därför som Putin dödade honom. Utan att våga se honom i ögonen eller yttra hans namn, säger änkan i det inspelade talet.

Navalnaja beskriver det som att en hälft av henne själv har blivit dödad – ”halva mitt hjärta och halva min själ” – men att den återstående halvan inte kommer att låta henne ge upp.

– Jag kommer att fortsätta Aleksej Navalnyjs arbete, säger hon, och uppmanar andra att sluta upp ”inte bara i sorg och oändlig smärta” utan också i vrede.

– Vrede och raseri mot dem som understår sig att döda vår framtid.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.