Nyheter

Oljebolagens vinster skjuter i höjden sedan Ukrainainvasionen

Man som snurrar på hjul vid oljeraffinaderi

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har världens största oljebolag gjort en vinst på över 2 900 miljarder kronor. Trots global upprördhet fortsätter dessa företag att gynnas av höga energipriser, vilket har gett dem enorma vinster medan många kämpar för att betala sina räkningar och värma upp sina hem.

OLJEINDUSTRIN | I en nyligen släppt rapport kan den oberoende organisationen Global Witness rapportera att de fem största oljejättarna, BP, Shell, Chevron, ExxonMobil och TotalEnergies, har tjänat 2 900 miljarder kronor sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina började.

Shell, som nyligen gjorde löften om att minska oljeproduktionen, har sett en ökning av sina vinster samtidigt som de planerar att skära ner på personal inom sina lågkoldioxidlösningar. Trots svagare råvarumarknadspriser förväntas företagen betala ut rekordstora utbetalningar till sina investerare under det kommande året, vilket har fått kritiker att ifrågasätta prioriteringarna i en tid av global kris.

Världen har sett det varmaste året någonsin, vilket har lett till katastrofala väderförhållanden över hela planeten. Isabella Weber, ekonom vid University of Massachusetts, har påpekat att företag inom olje-, livsmedels- och sjöfartssektorerna har sett stigande vinster under denna tid, vilket har väckt krav på riktade priskontroller för att skydda konsumenterna.

Frågan om huruvida privata företag bör ha ensamrätt över systemmässigt viktiga sektorer har också väckts, och Weber framhåller behovet av en ny strategi för att hantera nödsituationer utan att offra allmänhetens intressen för privata företagsvinster:

– Detta väcker frågan om vi kan anförtro de systemmässigt betydelsefulla sektorerna enbart till dessa privata företag som har lärt sig att mitt i den värsta chocken Europa har upplevt under senare tid, har de skördat de största vinsterna i hela sin historia, säger Isabella Weber.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.