Nyheter

Putins nya fiende – kan hon ena oppositionen?

Julia Navalnaja gestikulerar

Aleksej Navalnyj beskrev sin fru som mer radikal än honom själv.
Nu tar Julia Navalnaja plats i det rampljus hon aldrig sökt – och försöker ena en trasig opposition.
- Det finns möjlighet för henne att bli en enande symbol, säger Rysslandskännaren Stefan Ingvarsson.

RYSSLAND | När paret Navalnyj landar i Moskva i januari 2021 vet de vad som väntar. I passkontrollen kommer ett hav av poliser emot dem. En snabb kyss på kinden och Aleksej Navalnyj är borta.

Utanför flygplatsen står andedräkten som rök ur Julia Navalnajas mun när hon vänder sig mot det samlade pressuppbådet.

– Det viktigaste Aleksej sade i dag är att han inte är rädd. Jag är inte heller rädd. Och ni ska inte vara det.

”Får inte krascha”

Paret hade återvänt till Ryssland från Tyskland, där Navalnyj vårdats efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Medan Aleksej låg i koma i sibiriska Omsk höll Julia stoiskt pressträffar vid sjukhuset, skrev brev till Vladimir Putin, förhandlade outtröttligt för att få flyga ut maken ur Ryssland.

– Varje sekund på sjukhuset visste jag: Jag måste få ut honom. Jag får inte krascha. Jag måste ta mig samman och få ut honom, sade Navalnaja i en intervju hösten 2020.

Nu har 47-åringen ärvt en söndrad opposition där de mest framträdande namnen antingen mördats, fängslats eller tvingats i exil av Putins regim. Frågan är om hon lyckas ena motståndet.

Familjen prio ett

Just nu symboliserar Navalnaja hoppet om ett annat Ryssland, säger Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet (UI).

– Vad hon väljer att göra nu blir avgörande för den ryska demokratirörelsen under de kommande åren.

Paret Navalnyj träffades under en semester i Turkiet 1998. Julia gav upp sin karriär som ekonom för att ta hand om parets två barn medan Aleksejs politiska bana tog fart. I intervjuer betonade Navalnaja gång på gång att hon inte hade några egna politiska ambitioner.

”Otroligt kompetent”

Men bakom kulisserna sägs hon ha varit högst delaktig i makens arbete, som hon nu lovar att ta vidare. Ingvarsson vänder sig emot beskrivningen av Navalnaja som ett oprövat kort.

– Under snart två decennier har hon varit en av de närmaste och viktigaste rådgivarna bakom sin mans politik, säger han.


– Allt kring Julia Navalnaja vittnar om en otroligt kompetent kvinna.

Hennes största utmaning är att hon befinner sig utanför Ryssland. Återvänder hon dit kommer hon att gripas och sannolikt senare mördas, säger Ingvarsson. Men makens organisation består av tusentals unga engagerade ryssar – och de kvarstår.

– Om Julia har förmågan att tala till dem finns det en enorm kraft, som ingen annan av de andra oppositionella ens kommer i närheten av.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.