Nyheter

Talibanerna: Att ta bilder är syndigt

Kinas nya ambassadör till Afghanistan Zhao Sheng skakar hand med talibanernas premiärminister Mohammad Hasan Akhund.

Att ta bilder är "en stor synd" och något som journalister i synnerhet gör sig skyldiga till, enligt Afghanistans ärkekonservativa talibanstyre.

AFGHANISTAN | – Våra vänner i medierna. . . de har alltid fullt upp med denna synd och de dras ständigt mot osedlighet, säger Mohammad Hashem Shaheed Wror, högt uppsatt tjänsteman i talibanernas justitiedepartement.

Uttalandet fälldes vid ett seminarium för kollegor på tisdagen, enligt afghanska medier.

Såväl television som bilder av levande väsen förbjöds i Afghanistan under det förra talibanstyret mellan 1996 och 2001. Liknande regler har dock inte införts sedan talibanerna återtog makten i augusti 2021.

Statsanställda i Kandahar, som brukar beskrivas som talibanrörelsens födelseplats, fick i veckan dock instruktioner om att inte ta bilder av levande väsen – men förbudet har inte vidgats till medier eller allmänheten, säger en talesperson för Kandahars guvernör.

Flera inhemska medier har ändå undvikt att använda bilder av levande människor och djur efter att talibanerna tog makten. Talibanstyret och dess departement distribuerar dock ofta bilder, i synnerhet då dess företrädare mött utländska ledare.

Talibanföreträdare säger att det är syndigt att fotografera. Det ärkekonservativa styret distribuerar dock ofta bilder när dess företrädare mött utländska ledare – som här.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.