Nyheter

Tipping point hotar Amazonas år 2050

Putany Yawanawa från Yawanawa-stammen i Brasilien talar om situationen i hennes hemland, Amazonas regnskog, under en paneldiskussion vid World Economic Forum i Davos, Schweiz

En ny studie varnar för att upp till hälften av Amazonas regnskog kan nå en tipping point till 2050 på grund av en ökad vattenbrist, markröjning och klimatstörningar. Forskarna uppmanar till omedelbara åtgärder för att rädda detta värdefulla ekosystem.

KLIMAT | Upp till hälften av Amazonas regnskog kan nå en tipping point år 2050 till följd av vattenbrist, markröjning och klimatstörningar, visar ny studie som publicerades i Nature på onsdagen. Forskarna varnar för att skogen redan har passerat en säker gräns och uppmanar till korrigerande åtgärder för att återställa förstörda områden och förbättra motståndskraften hos ekosystemet.

Bernardo Flores från Federal University of Santa Catarina, Brasilien, huvudförfattaren till studien, kommenterar resultatet och säger:

– Till 2050 kommer det att accelerera snabbt. Vi måste reagera nu. När vi väl passerar vändpunkten kommer vi att tappa kontrollen över hur systemet beter sig.

Krävs internationella åtgärder

För att förhindra att Amazonas når denna kritiska punkt krävs internationella åtgärder, då enbart lokala insatser inte skulle vara tillräckliga för att stoppa skogsförstöringen och klimatstörningarna som hotar denna den biologiska mångfaldens hjärta.

Studien visar på en oroande ökning av vattenbrist och avskogning, vilket har lett till att Amazonas redan har försvagats och blivit mer homogen. Ytterligare hot, som ökad torka och temperaturökningar, riskerar att förvandla stora delar av skogen till savanner eller degraderade områden.

Minska utsläppen och bevara skogen.

Denna hotande förändring av Amazonas har djupgående konsekvenser för både lokalbefolkningen och det globala klimatet. Amazonas regnskog spelar en avgörande roll för att reglera klimatet genom att lagra kol och producera nödvändig nederbörd för regionen. Risken för att förlora detta värdefulla ekosystem betonar behovet av snabba och kraftfulla åtgärder för att minska utsläppen och bevara skogen.

Isac Cicero Rodrigues gräver i den uttorkade Puraquequara-sjön för att få vatten mitt i en svår torka, i Manaus, delstaten Amazonas, Brasilien, torsdagen den 5 oktober 2023. Den brasilianska regnskogen i Amazonas upplevde en svår torka som påverkade omkring 500 000 människor vid slutet av året. Foto: AP Photo/Edmar Barros

Bernardo Flores avslutar med en stark vädjan:

– Vi måste nå netto nollutsläpp och netto noll avskogning så snabbt som möjligt. Det måste göras nu. Om vi förlorar Amazonas skulle det vara problematiskt för mänskligheten.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev