Nyheter

USA ifrågasätter Israels påståenden om Unwras Hamas-kopplingar

Israeliska soldater går in i UNRWA:s högkvarter i Gaza.

En rapport från USA:s underrättelsetjänst avslöjar tvivel kring Israels anklagelser om kopplingar mellan FN:s hjälporganisation Unwra och Hamas. Trots att vissa anklagelser betraktas som trovärdiga kan inte oberoendet verifieras, vilket väcker frågor om den bredare kopplingen till militanta grupper.

ISRAEL | Enligt en bedömning från den amerikanska underrättelsetjänsten angående Israels påståenden om att medarbetare från FN:s hjälporganisation Unwra deltog i Hamas-attacken den 7 oktober, finns det viss trovärdighet i anklagelserna men de kan inte bekräftas vara oberoende. Samtidigt ifrågasatte rapporten påståenden om bredare kopplingar till militanta grupper.

Tidigare i år anklagade Israel tolv anställda vid Unwra för att ha deltagit i attacken tillsammans med Hamas ,och hävdade att 10 procent av Unwras personal är anslutna till Hamas.

Dessa anklagelser har lett till att flera länder, inklusive Sverige, pausat finansieringen till Unwra, vilket förvärrat den pågående humanitära krisen i Gaza.

Enligt Wall Street Journal bedömde underrättelserapporten med ”lågt förtroende” att några få Unwra-personal deltagit i attacken, vilket antyder trovärdighet i anklagelserna även om de inte kunde bekräftas självständigt.

Ifrågasatt samarbete mellan Unwra och Hamas

Rapporten ifrågasätter dock Israels påståenden om ett bredare samarbete mellan Unwra och Hamas. Den noterar bristen på bevis som tyder på ett sådant samarbete, samtidigt som den poängterar att Israel inte delat grunderna för sina påståenden med USA.

Enligt källor citerade av Wall Street Journal nämner rapporten även Israels partiska inställning gentemot Unwra, vilket har påverkat bedömningarna av organisationen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uttryckte i januari att Israels anklagelser var ”mycket, mycket trovärdiga”. Nio av de anklagade Unwra-anställda avskedades av byråchefen, även om han sedan erkände att han inte hade undersökt bevisen innan beslutet fattades.

Philippe Lazzarini, Unwras generalkommissionär, betonade vid en presskonferens i Jerusalem att en fullständig utredning behövdes och uppmanade Israel att samarbeta för att tillhandahålla bevis.

Lazzarini ifrågasatte också Israels påståenden om att 10 procent av Unwras personal var anslutna till Hamas och påpekade bristen på information och bevis för sådana påståenden.

Omfattande befolkningsförflyttning

Efter Israels attacker mot Gaza har nära 2 miljoner palestinier tvingats fly, och många av de överlevande söker nu skydd i Rafah. Denna omfattande befolkningsförflyttning har satt press på resurser som mat, vatten, bränsle och medicinsk hjälp, och FN har varnat för en potentiell folkhälsokris.

Samtidigt framförde en separat FN-rapport, som släpptes på måndagen, oro för ”trovärdiga anklagelser” om sexuella övergrepp mot palestinska kvinnor och flickor utförda av manliga israeliska arméofficerare. Rapporten nämnde våldtäkt och internering av kvinnor i burar, samt bilder som sägs ha tagits av den israeliska armén och publicerats online, där kvinnliga fångar visas i förnedrande situationer.

– Vi påminner Israels regering om dess skyldighet att garantera rätten till liv, säkerhet, hälsa och värdighet för palestinska kvinnor och flickor. Ingen bör utsättas för våld, tortyr, misshandel eller förnedrande behandling, inklusive sexuellt våld, säger FN-experterna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.