Nyheter

Varningen: Ett farligt årtionde väntar världen

Ukrainska soldater övar på en stridsvagn.

De närmaste åren kommer att bli farliga för vår värld.
Krig och konflikter på många håll, växande spänningar och större satsningar på militären skapar en riskabel situation framöver, bedömer en brittisk tankesmedja.

KONFLIKT | Instabiliteten ökar i världen. Det gör även de militära utgifterna, som kommer som en följd av pågående krig och konflikter.

Sammantaget finns många tecken på att världen har gått in i en ”mycket volatil säkerhetsmiljö”, varnar forskningsinstitutet IISS (International Institute for Strategic Studies) i sin årliga rapport om den globala militära situationen.

Den nuvarande militära och säkerhetsmässiga situationen förebådar vad som sannolikt kommer att bli ett farligare årtionde, står det i rapporten.

Sämre säkerhetsmiljö

Det närmar sig två år sedan Ryssland invaderade Ukraina. Samtidigt har det gått drygt fyra månader sedan terrorstämplade Hamas attack mot Israel, som blev den tändande gnistan för kriget i Gaza. Men betydligt fler konflikter påverkar bedömningen från IISS.

Växande spänningar i Arktis, militärregimer i Sahelregionen i Afrika och Nordkoreas satsning på kärnvapen bidrar alla till en försämrad säkerhetsmiljö, skriver den Londonbaserade tankesmedjan som i 65 år har kommit med sin årliga rapport.

Större militärutgifter

Delvis drivet av försvarsalliansen Natos svar på Rysslands invasion av Ukraina växte de globala militärutgifterna med 9 procent under 2022, och nådde under året en rekordnivå på drygt 2,2 biljoner dollar.

– Säkerhetsutsikterna har definitivt försämrats och vi ser länder svara på det, säger Fenella McGerty, IISS-specialist på försvarsekonomi.

Oroligheter med koppling till kriget i Gaza innebär risk för att konflikten ska sprida sig, varnar Ben Barry, markstridsexpert vid IISS.

– Alla dessa konflikter för med sig risken för eskalering, säger han till AFP.Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.