Ledare

Modellen med den platta jorden

Mattias Gönczi

LEDARE | Klimatkrisen är en hoax, påhittad av några vetenskapsmän och medierna, vidmakthållen för att anslagen ska behållas. Där belackarna tystats och motbevisen gömts undan. Var det inte bördigt på Grönland på medeltiden? Är det inte egentligen bara naturliga variationer i solaktiviteten? Och, vadå, egentligen, mer koldioxid betyder ju bara mer grönska, så om den där promillen av atmosfären som vi påverkar skulle ändra något så är det ju bara bra? Den nedlagda kärnkraften är Miljöpartiets fel. Det är för det första inte farligt, hur många har ens dött av kärnkraft? Att det var oekonomiskt? Det beror bara på ett litet parti (som förvisso inte deltog i de flesta kostnadshöjningarna).

När SD nyss blev avslöjade med att göra det alla vet att de gjort länge, det vill säga, betala människor för att trolla på internet under falska namn, så var invändningen att reportaget var just en stor komplott, eller en ”en gigantisk inhemsk påverkansoperation”, drivet av ”det samlade vänsterliberala etablissemanget”. Det vill säga, drivet av alla andra. Komplexiteten för att få ihop den tankemodellen är i paritet med att försöka få ihop modellen med den platta jorden, och vi förstår direkt att det är väldigt, väldigt få som egentligen tror på det.

Men vi har lagt grunden. Vi har partier som svänger från att tycka en sak väldigt bestämt i dag till att tycka något helt annat, väldigt bestämt i morgon. Där medierna följer med. Vi befinner oss i krig, där vissa medier är censurerade (pröva att gå in på Russia today), vi har en politiskt tillsatt myndighet som fördelar mediestödet, vi har myndigheter som länge rekommenderade total avhållsamhet för ammande mammor, inte för att alkoholen passerar i nämnvärda mängder till barnen, utan för att det skulle se illa ut att ta bort råden. Vi har en källkritikundervisning som i mångt och mycket syftar till att lära oss att kolla på källorna, inte syna argumenten.

Plötsligt står vi där, och en del människor har valt sina trovärdiga källor. Jimmie Åkesson och några anonyma konton. Då spelar det ingen roll vad som faktiskt sägs. Hur hårresande orimligt det än är.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.