Startsida - Nyheter

Nyheter

Fethullah Gülen, anklagad för kuppförsök i Turkiet, dör i exil

Fethullah Gülen

Fethullah Gülen, en inflytelserik predikant som anklagades för att ha organiserat ett kuppförsök mot Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan, har avlidit vid 83 års ålder. Gülen, som levde i exil i USA, förnekade alltid inblandning i kuppen som kostade över 250 människor livet.

USA/TURKIET | Fethullah Gülen, den USA-baserade muslimske predikanten som byggde upp en mäktig islamisk rörelse, har gått bort vid 83 års ålder. Enligt den webbsida som publicerar Gülens predikningar, Herkul, avled han på ett amerikanskt sjukhus där han behandlades för sina hälsoproblem. Gülen var en gång nära allierad till Recep Tayyip Erdoğan, men relationen mellan dem förvärrades drastiskt, särskilt efter det misslyckade kuppförsöket i Turkiet 2016. Erdoğan beskyllde honom för att ha organiserat kuppen där över 250 människor miste livet när stridsvagnar, helikoptrar och stridsflyg användes för att försöka ta makten.

Gülen levde i självpåtagen exil i USA sedan 1999 och förnekade alltid anklagelserna om inblandning i kuppförsöket. Gülen fördömde kuppförsöket “på det starkaste sätt”:

 – Som någon som lidit under flera militärkupper under de senaste fem decennierna är det särskilt förolämpande att bli anklagad för att ha någon koppling till ett sådant försök, sade han i ett uttalande, rapporterar The Guardian.

Gülen, grundaren av den så kallade Gülenrörelsen, eller Hizmet-rörelsen, som betyder ”service” på turkiska, skapade en rörelse som spreds internationellt och främjade moderat islam, utbildning och interreligiös dialog. Han och Erdoğan var länge allierade, men 2013 exploderade spänningarna mellan dem när korruptionsanklagelser riktades mot Erdoğan och hans krets. Strax efter det misslyckade kuppförsöket 2016 beskrev Erdoğan Gülen och hans anhängare som ”förrädare” och ”en cancer”. I kölvattnet av kuppförsöket stängdes hundratals skolor, medier och företag kopplade till Gülen, och tusentals människor arresterades.

Trots den turkiska regeringens försök att få honom utlämnad från USA, levde Gülen sina sista år i exil i Pennsylvania. Gülen förblev i Turkiet en isolerad person, föraktad av Erdoğan-anhängare och avvisad av den turkiska oppositionen, som ansåg att hans rörelse hade konspirerat för att underminera Turkiets sekulära grundvalar.

Fethullah Gülen  

Fethullah Gülen föddes 1941 i en religiös familj i Erzurum, Turkiet. Han var en framstående muslimsk predikant, författare och teolog som har utövat stort inflytande både i Turkiet och internationellt. Gülen började sin karriär som imam inom den turkiska staten, men hans undervisning och predikningar fick snabbt en bredare följarskara. Han betonar en tolkning av islam som främjar utbildning, interreligiös dialog och civilt engagemang för att bygga ett mer rättvist och fredligt samhälle.

1999 flydde Gülen till USA, där han sedan dess har bott i självvald exil, med hänvisning till rädsla för förföljelse av den turkiska staten. Från sin bas i Pennsylvania har han fortsatt att leda och inspirera den sociala rörelse som bär hans namn, Gülenrörelsen. Gülen har varit en kontroversiell figur, särskilt i sitt hemland, där han har anklagats för att använda sin rörelse för att infiltrera statliga institutioner som polisen och rättsväsendet.

Efter kuppförsöket i Turkiet den 15 juli 2016 pekades Gülen ut av president Recep Tayyip Erdoğan som hjärnan bakom försöket att störta regeringen. Gülen har dock förnekat all inblandning och hävdar att kuppen kan ha varit iscensatt av Erdoğan själv för att stärka sin maktposition. Trots de starka anklagelserna har USA vägrat att utlämna Gülen till Turkiet, och internationella organisationer har uttryckt oro över rättssäkerheten i de pågående tillslagen mot hans påstådda anhängare.

BBC News
The Guardian

Gülenrörelsen  

Gülenrörelsen, även känd som Hizmet (som betyder ”tjänst” på turkiska), är en global, religiös och social rörelse som har sina rötter i Fethullah Gülens tolkning av islam. Rörelsen började växa i Turkiet under 1970- och 1980-talet men har sedan dess spridit sig över hela världen. Rörelsens främsta fokus ligger på utbildning, och den driver ett omfattande nätverk av skolor och utbildningsinstitutioner i över 160 länder. Utbildningsinsatserna är inriktade på att främja vetenskap, teknik och interkulturell förståelse, ofta med betoning på moralisk och religiös uppfostran.

Gülenrörelsen är också engagerad i interreligiös dialog och fredsfrämjande arbete. Den arrangerar regelbundet evenemang för att främja förståelse mellan olika religiösa och kulturella grupper. Rörelsen har länge framhållit att utbildning och dialog är nyckeln till att skapa fred och förståelse mellan människor från olika bakgrunder.

Trots sina ideal om fred och förståelse har Gülenrörelsen blivit mycket kontroversiell, särskilt i Turkiet. Den har anklagats för att ha byggt upp en skuggregering genom att infiltrera nyckelpositioner inom statliga institutioner, såsom rättsväsendet och polisen. Dessa anklagelser nådde sin kulmen efter kuppförsöket 2016, då den turkiska regeringen stämplade Gülenrörelsen som en terroristorganisation, som de kallar ”FETÖ” (Fethullahistiska terrororganisationen).

Rörelsens internationella inflytande har också väckt oro i vissa länder, och flera skolor och institutioner kopplade till Gülenrörelsen har stängts på uppmaning av den turkiska regeringen. Samtidigt har rörelsen fått stöd från olika aktörer som ser dess utbildnings- och välgörenhetsarbete som ett positivt bidrag till samhällen över hela världen.

Brookings Institution
The Washington Post

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.