Nyheter

Irans moralpolis intensifierar kontrollerna

Irans moralpolis Gasht-e Irshad har intensifierar sina insatser mot kvinnor som bryter mot hijabreglerna.

Iran intensifierar sina insatser mot kvinnor som bryter mot strikta hijabregler, samtidigt som internationell oro växer.

IRAN | Kvinnor i Iran rapporteras bli brutalt bortdragna från offentliga platser och fängslade, ett fenomen som har blivit alltmer synligt efter landets drönaranfall mot Israel den 13 april. Aktivister och människorättsgrupper larmar om en skrämmande våg av gripanden och övergrepp.

I samband med angreppen inleddes kampanjen Noor, som syftar till att strikt upprätthålla hijabreglerna i Iran. Dessa regler kräver att alla kvinnor måste täcka sina huvuden offentligt. Videor och vittnesmål som verifierats av människorättsorganisationer visar hur kvinnor och flickor våldsamt arresteras av den ökända moralpolisen, Gasht-e Irshad, rapporterar The Guardian.

Bland de drabbade är en mor och dotter som vid ett torg i Teheran omringades och arresterades av moralpolisens agenter.

– De slängde ut förolämpningar och anklagelser innan de tog tag i kvinnorna och drog dem med våld in i en skåpbil, berättar en källa nära familjen enligt The Guardian.

Dina Ghalibaf, journalist och student vid Shahid Beheshti University, arresterats av säkerhetsstyrkorna den 16 april.

– I går i polisrummet på Sadeghiyehs tunnelbanestation insisterade jag på att jag hade rätt att använda tunnelbanan som medborgare och skattebetalare. Men sedan släpade de in mig i ett rum och misshandlade mig. De satte handfängsel på mig och en av poliserna misshandlade mig sexuellt, sade hon på sitt nu avstängda X-Twitter-konto.

Dagen efter hennes postning greps hon och fördes till Evin-fängelset, rapporterar Human Rights Activists News Agency, Hrana.

Internationella röster höjs nu mot dessa grymheter. Nobelpristagaren Narges Mohammadi har, trots att hon är fängslad, lyckats få ut ett röstmeddelande där hon uppmärksammar blåmärkena på Ghalibaf och uppmanar iranska kvinnor att dela sina erfarenheter.

Dessutom har den iransk-amerikanska journalisten Masih Alinejad initierat kampanjen United Against Gender Apartheid.

– Jag vill att den fria världen ska höra de tragiska berättelserna om kvinnor som upplevt könsdiskriminering i Iran och Afghanistan i en enad rörelse, säger hon.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.