Nyheter

Sunak: Första flygningarna till Rwanda kan starta i sommar

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak talar under en presskonferens på Downing Street i London måndagen den 22 april 2024.

MIGRATION | Storbritanniens premiärminister, Rishi Sunak, meddelade igår att de första flygningarna med migranter till Rwanda potentiellt kan inledas inom 10 till 12 veckor. Det brittiska initiativet, som riktat sig mot att skicka asylsökande till Rwanda, har stött på omfattande motstånd och kritik sedan dess introduktion för två år sedan. Denna strategi strävar efter att avskräcka migranter från att göra farofyllda försök att korsa Engelska kanalen för att nå Storbritannien, skriver Syre.

Trots att Storbritanniens högsta juridiska instans har slagit fast att Rwanda inte kan betraktas som ett säkert land för asylsökande, har regeringen strävat efter att navigera runt detta beslut med hjälp av ny lagstiftning. Denna nya lag skulle göra det möjligt att betrakta Rwanda som säkert, därmed undgå inte bara domstolens beslut men även den internationella kritik som påtalat att avtalet med Rwanda kan innebära brott mot de mänskliga rättigheterna för asylsökande.

Sunak kritiserade parlamentsledamöternas hantering av frågan under en presskonferens, och framhöll att deras agerande bidragit till förseningen av planens verkställighet. Trots dessa utmaningar, förklarar han att förberedelserna för att inleda flygningarna är i full gång, med chartrade flygplan och personalträning.

– Jag kan bekräfta att vi har satt ett flygfält i beredskap, bokat kommersiella charterplan för specifika tider, och vi har 500 välutbildade individer redo att eskortera illegala migranter hela vägen till Rwanda med 300 fler utbildade under de kommande veckorna, säger Sunak enligt Reuters

På frågan om planens förenlighet med mänskliga rättigheter och Storbritanniens medlemskap i Europadomstolen för mänskliga rättigheter, svarade han:

– Om det någonsin kommer till ett val mellan vår nationella säkerhet – att säkra våra gränser – och medlemskap i en utländsk domstol, kommer jag naturligtvis alltid att prioritera vår nationella säkerhet.

***
Artikeln är gjord med stöd av AI och faktagranskad av Tidningen Global. Läs vår AI-policy här.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.