Nyheter

Iran avrättar 23-årig Mahsa Amini-demonstrant

Jan-Åke Eriksson  Mohammad Ghobadlou anklagades för att ha spridit "korruption på jorden", ett brott med dödsstraff, för att ha dödat en polisman i protester mot regeringen som grep Iran efter 22-åriga Aminis död i september 2022.

Iran avrättade under tisdagen en man som anklagats för att ha dödat en säkerhetstjänsteman i protester som följde på Mahsa Aminis död i september 2022.

IRAN | Mohammad Ghobadlou, 23, hängdes tidigt på tisdagen, rapporterade iranska rättsväsendets nyhetsbyrå Mizan. Han anklagades för att ha spridit ”korruption på jorden”, ett brott som ger dödsstraff, för att ha dödat en polisman i protester mot regeringen som grep Iran efter 22-åriga Aminis död i september 2022.

Ordern att genomföra Ghobadlous avrättning var ”fullständigt olaglig”, sa hans advokat, Amir Raisian, till den iranska tidningen Shargh på måndagen. Ghobadlou hade rätt att överklaga dödsdomen och få en ny rättegång, sade Raisian, efter att landets högsta domstol hade ogiltigförklarat domen.

Avrättningen av Ghobadlous markerar det senaste kapitlet i Teherans tillslag mot protesterna som svepte över nationen i månader. Mänskliga rättighets-grupper säger att mer än 500 människor dog i regeringens tillslag mot protester som följde efter Mahsa Amini avlidit 16 september 2022 – som en följd av misshandel för att ha brutit mot Irans strikta klädkod för kvinnor.

Enligt Amnesty har Mohammad Ghobadlou ett långvarigt psykiskt funktionshinder. Han har dömts till döden två gånger på grund av händelser som ledde till att en tjänsteman miste livet under en protest i Robat Karim. Rättegångarna mot Mohammad Ghobadlou har liknat skenrättegångar som präglats av framtvingade bekännelser. Han har inte fått tillgång till sin medicin och hans advokat har inte fått tillgång till aktuell bevisning.

Sedan 2022 har minst sju män, de flesta i 20-årsåldern, hängts för sina påstådda roller i oroligheterna medan ytterligare tusentals har fängslats, rapporterar Amnesty International.

Fakta Protesterna i Iran


Den mest omfattande protestvågen som skakat Iran på många år initierades av den tragiska dödsmissahndeln av 22-åriga Mahsa Zhina Amini.
 
Amini, som var en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, arresterades av moralpolisen i Teheran den 13 september på grund av påstått icke korrekt bärande av sin huvudsjal. Efter att ha förlorat medvetandet och påstås ha drabbats av en hjärtattack, fördes Amini till sjukhus. Hennes familj motsätter sig polisens påståenden och hävdar att hon utsattes för svårt våld mot huvudet. Amini avled den 16 september på sjukhuset, efter att ha legat i koma.
 
Vid hennes begravning i hemstaden utbröt spontana protester, som snabbt utvecklades till en bredare demonstration under parollen ”Kvinna, liv, frihet”, och där kvinnor tog av sig sina huvuddukar och utropade slagord mot regimen. Protesterna spreds snabbt över hela landet och utvecklades till att handla om mycket mer än bara kravet på obligatorisk slöja.

Regimens säkerhetsstyrkor har vid flera tillfällen brutalt slagit ned demonstrationerna. Över 500 dödsfall har dokumenterats, och över 20 000 människor beräknas ha gripits, även om det är oklart hur många som fortfarande hålls fängslade.
Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.