Nyheter

Luis Rubiales inför rätta för påtvingad VM-kyss

En spansk domare har beslutat att den före detta spanska fotbollspresidenten Luis Rubiales ska ställas inför rätta för den påtvingade kyssen mot VM-stjärnan Jenni Hermoso som ägde rum under fotbolls-VM för damer i augusti 2023.

En spansk domare har beslutat att den före detta spanska fotbollspresidenten Luis Rubiales ska ställas inför rätta för den påtvingade kyssen mot VM-stjärnan Jenni Hermoso. Enligt statsåklagare anklagas Rubiales för sexuella övergrepp och för att ha försökt tvinga Hermoso att offentligt stödja honom.

SPANIEN | Efter en noggrann förundersökning har en spansk domare, Francisco de Jorge, fastställt att den tidigare spanska fotbollspresidenten Luis Rubiales bör ställas inför rätta för den kontroversiella kyssen som ägde rum under fotbolls-VM för damer i augusti 2023. Rubiales anklagas för sexuella övergrepp mot forwarden Jenni Hermoso, toppspelare i det spanska landslaget, och för att ha försökt tvinga henne att offentligt stödja honom.

De Jorge slog fast att kyssen ”inte var med samförstånd och var ensidig och överrumplande” från Rubiales. Utöver Rubiales nämns även andra tjänstemän, däribland den tidigare lagtränaren Jorge Vilda, herrlagschefen Albert Luque, och fotbollsförbundets marknadschef Ruben Rivera, som också kan ställas inför rätta för att ha pressat på Hermoso att stödja Rubiales offentligt.

Den preliminära domen antyder att det kan ha förekommit en samordnad aktion för att ”bryta viljan” hos Hermoso och få henne att offentligt gå med på att spela in en video där hon sa att kyssen hade varit med samförstånd. Incidenten inträffade den 20 augusti efter att Spanien vunnit VM-finalen för damer mot England i Australien.

Hermoso, som beskriver kyssen som påtvingad, inlämnade en stämningsansökan mot Rubiales i september. Domaren de Jorge noterade att det verkade som att Hermoso hade blivit ”förvirrad och överraskad” av den oväntade kyssen och inte hunnit reagera.

Rubiales tvingades avgå från sin position efter den massiva uppståndelsen kring kyssen, och nu, efter domarens beslut, väntar rättsliga följder för den före detta fotbollspresidenten. Hermoso har också vittnat om att hon utsattes för press för att försvara Rubiales under resan tillbaka från Australien och under en efterföljande lagsemester på Ibiza.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.