Nyheter

”Tvåstatslösningen är det enda rätta”

Den palestinske utrikesministern Riyad Najeeb al-Maliki, till vänster, talar med EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell under ett möte med EU:s utrikesministrar i Europeiska rådets byggnad i Bryssel, måndagen den 22 januari 2024.

Tvåstatslösningen är det enda rätta, manar både EU och tunga arabländer i Bryssel och hoppas på en fredskonferens.
Men hur Israel ska fås med på planerna är långt ifrån klart.

ISRAEL/PALESTINA | Utrikesministrar från Israel, Palestina, Saudiarabien, Egypten och Jordanien fanns alla på plats för att delta i olika omgångar när de 27 EU-ländernas utrikesministrar satt samlade i Bryssel under måndagen.

Givet samtalsämne: läget i Gaza.

– I dag är det klart att vi måste fokusera på den humanitära sidan. Färre än 100 lastbilar (med hjälp som släpps in i Gaza) varje dag: Det är oacceptabelt, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på sin presskonferens efter mötet.

Samtidigt betonade han att det akuta krisläget inte får förhindra att man redan nu arbetar med att lösa konflikten på längre sikt.

– Jag har föreslagit en väg mot en förberedande fredskonferens, berättade Borrell.

– Fler döda, mer förstörelse, fler umbäranden för folket i Gaza kommer inte att bidra till att besegra Hamas eller deras ideologi. Det kommer inte att ge bättre säkerhet för Israel – utan tvärtom. Därför måste vi fördubbla våra ansträngningar för att tillsammans med våra internationella partner gå från den här dödliga konfrontationen till en lösning, sade utrikeschefen.

Filmvisning

Frågan är bara hur Israel kommer att ställa sig, med tanke på premiärminister Benjamin Netanyahus avfärdande nyligen av en tvåstatslösning. Hans utrikesminister Israel Katz sade inget om den saken när han anlände till EU-mötet i Bryssel på måndagen utan fokuserade då främst på vikten av att få hem israelisk gisslan från Gaza och att be om stöd för Israels försök att ”återställa säkerheten”.

Efteråt var Josep Borrell tydligt syrlig i sin recension av Katz insats på mötet.

– Ministern visade oss några filmer som hade väldigt lite eller inget med sammanhanget att göra. Det ena handlade om att bygga konstgjorda öar (utanför Gaza), den andra om att knyta ihop Mellanöstern och Indien med järnväg. Väldigt intressant, men jag tycker att ministern hade kunnat utnyttja tiden med oss på ett bättre sätt, sade EU:s utrikeschef.

Vill ha med USA

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) hoppas framöver att även USA kan vara med i diskussionerna.

– Det riktigt viktiga i dag var att få möjlighet att få lyssna till representanter för både Israel och Palestina, som i tur och ordning kom till rådsbordet och presenterade sina åsikter. Det är ju ingen tvekan om att de olika gästerna hade två olika perspektiv på frågan. Det säger sig självt, sade Billström till TT och SR Ekot efteråt.

– Responsen från de olika parterna kommer nog att visa sig framöver. Och som sagt: en part fanns inte med i dag och det var USA. Det tror jag behövs för att vi ska kunna få en fullständigare bild, konstaterade utrikesministern i Bryssel.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.