Nyheter

Uppmaning till nationell generalstrejk i Argentina mot presidentens politik

Demonstranter protesterar mot president Javier Mileis politik i Buenos Aires, Argentina, torsdagen den 4 januari 2024.


Den fackliga centralorganisationen i Argentina Confederación General del Trabajo, CGT, har utlyst en omfattande generalstrejk och demonstrationer i Buenos Aires den 24 januari för att markera sitt motstånd mot president Javier Mileis sociala, ekonomiska och arbetsrättsliga politik.

ARGENTINA | Argentinas regering, under ledning av president Javier Milei, har meddelat att man kommer att dra av en dagslön från de statligt anställda som deltar i centralorganisationen CGT:s utlysta generalstrejk imorgon onsdag. Presidentens talesman, Manuel Adorni, försvarade beslutet på en presskonferens och betonade att det är ”rimligt att någon som inte arbetar inte tar ut” sin lön.

CGT, som representerar landets största och mest inflytelserika fackföreningar, har utlyst en nationell strejk till onsdag som en protest mot Mileis föreslagna arbetsreformer. Presidentens första reformpaket,  som trädde i kraft genom dekret den 29 december och där privatisering av statliga bolag, en upphävning av klimat- och miljölagar och ett uppluckrat skydd för hyresgäster ingår, har stött på motstånd och arbetsrättsliga förändringar har temporärt upphävts av Argentinas appellationsdomstol efter en överklagan från CGT.

Med ett lågt parlamentariskt stöd för Mileis parti La libertad avanza, har presidenten presenterat ett kontroversiellt lagförslag för att ge den verkställande makten ”superkrafter” fram till 2025, ett så kallat ”megadekret” – med 300 omfattande ekonomiska reformer och avregleringar.

 Oppositionen och delar av samarbetspartiet Juntos por el cambio har starkt kritiserat förslaget, vilket har lett till omfattande protester på gatorna de senaste veckorna. Tiotusentals människor har uttryckt sitt missnöje både mot lagförslaget och de ekonomiska förändringarna som Milei har föreslagit.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.