Nyheter

FN-rapport: Israel begår folkmord i Gaza

sårat palestinskt barn

Det finns rimliga skäl att anta att Israel begått handlingar som kan definieras som folkmord i Gaza och att det också finns tecken på etnisk rensning, enligt en FN-rapport.

ISRAEL/PALESTINA | Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör för de ockuperade palestinska områdena, skriver i rapporten att det finns tydliga indikationer på att Israel brutit mot tre av de fem lagar som listas under FN:s folkmordskonvention.

”Den överväldigande karaktären och omfattningen av Israels angrepp mot Gaza och de destruktiva livsförhållanden som tillfogats avslöjar en avsikt att fysiskt förstöra palestinier som grupp”, skriver hon i rapporten.

Israel avvisar

Enligt rapporten betraktar Israel alla palestinier och deras infrastruktur som terrorister eller terror-stödjande. Därmed förvandlas allt och alla till antingen mål eller acceptabla civila förluster. Det lyfts också upp exempel från israeliska talespersoner som tyder på en vilja att fördriva palestinierna och ersätta dem med israeliska bosättare.

Israel reagerade omedelbart på rapporten. Landets diplomatiska beskickning i Genève säger i ett uttalande att man ”fullständigt avvisar rapporten” och kritiserade Albaneses ”upprörande anklagelser”. Israel har redan tidigare varit upprörd över Albanese och gett henne inreseförbud sedan hon förnekat att Hamas attack den 7 oktober var antisemitisk.

32 000 döda

USA kommenterade också rapporten, talespersoner i Washington DC sade till AFP att man ”inte har några skäl att tro att Israel begått folkmordshandlingar i Gaza”.

Sedan kriget startade med terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober har 32 300 människor dödats av Israels bombardemang och markoffensiv i Gaza, enligt hälsomyndigheter i det Hamaskontrollerade området.

Albanese presenterar rapporten vid en presskonferens hos Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) i Genève klockan 12.30 på tisdagen.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.