Nyheter

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

Palestiniernas president Mahmoud Abbas.

Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas.
Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

PALESTINA | För två veckor sedan utsågs Mohammad Mustafa, Abbas närmaste ekonomiska rådgivare, till premiärminister av presidenten.

Mustafa, som tidigare bland annat har arbetat på Världsbanken, utlovade en regering där oberoende och partipolitiskt fristående experter får ministerposter.

Ett av kraven för att en tvåstatslösning ska vara möjlig, från inte minst USA, har varit att en ny generation palestinier måste släppas fram i det nya styret.

Samtliga nya ministrar är relativt okända sedan tidigare. Flera av dem är från Gaza, men det är oklart om de fortfarande befinner sig i det krigshärjade området. Inrikesminister blir Ziad Hab al-Rih, medlem i Abbas sekulära parti Fatah.

Palestinska myndigheten styr på delar av det av Israel ockuperade Västbanken. De fördrevs från Gaza när Hamas tog över makten där 2007.

Bland den palestinska befolkningen har PA lågt stöd, delvis för att inget val har hållits på 18 år.

Styrets beslut att samarbeta med Israel i säkerhetsfrågor är extremt impopulärt och har fått många att betrakta styret som medhjälpare till ockupationen.

Enligt opinionssiffror från de senaste åren vill en stor majoritet på Västbanken att 88-årige Abbas ska avgå som president.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.