Nyheter

Rädda Barnen larmar om Gazas barns mentala hälsa

Barn fyller på och hämtar vatten intill tält i Gazaremsan.

Kriget i Gaza, liksom Israels blockad av det ockuperade området som har pågått i nästan 17 år, har drabbat palestinska barns hälsa svårt, både fysiskt och psykologiskt. I en ny rapport av Rädda Barnen vittnar experter och föräldrar om en ”dramatisk försämring av barns mentala hälsa”.

GAZA | Villkoren som nu råder i Gaza beskrivs av Rädda Barnen som typiska riskfaktorer för långvariga och bestående mentala hälsoproblem. Skyddande faktorer som rutiner, möjlighet att leka, och familj – som brukar skydda barn från att utveckla långvariga och bestående försämrad hälsa – existerar inte längre i Gaza konstaterar Rädda Barnen i rapporten Trapped and Scarred: The compounding mental harm inflicted on Palestinian children in Gaza. 

Personer som Rädda Barnen har intervjuat i Gaza vittnar om en ”dramatisk försämring” av barnens mentala hälsa, även jämfört med tidigare krig. Barn har drabbats av svårt känslomässigt lidande och trauma, många barn kissar på sig i sängen av rädsla och oro, visar tecken på hypervigilans och har svårt att sova. Barn rapporteras ständigt oroa sig över att de själva eller att föräldrarna kommer att dödas. Vissa barn har svårt att se en framtid och även små barn har tvingats börja jobba.

Gaza beskrivs som ”obeboeligt”

Rapporten betonar att redan långt innan den 7 oktober 2023 hade den snart 17 år långa blockaden av Gazaremsan lett till kronisk fattigdom, en humanitär kris och undergrävt barns rättigheter. Rädda Barnen hänvisar till att FN:s humanitäre chef Martin Griffiths har beskrivit Gazaremsan som ”obeboeligt”.

– Ingen mat. Inget vatten. Ingen skola. Inget annat än de skrämmande ljuden av krig, dag ut och dag in, säger han om verkligheten för Gazas barn.

En pappa som har intervjuats i rapporten berättar om svårigheten att som förälder hjälpa sina barn och ge dem hopp:

– Mina barn frågar mig: ”Pappa när kan vi åka hem?” Jag måste berätta för dem att vårt hus har förstörts, att det inte längre finns. De börjar gråta och jag tröstar dem med att berätta att jag ska skaffa dem ett annat. Vad kan jag säga? Jag kan inte längre se ett liv för dem, eller en framtid.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.