Nyheter

Rysspropaganda pekar på väst: ”Brinn i helvetet”

Aleksandr Bortnikov tittar åt sidan

Kreml insisterar på att terroristerna i Moskva var del av en västerländsk och ukrainsk konspiration, även om inget som har framkommit tyder på det.
I ryska propagandamedier höjs tonläget: Vi vet nog – och ni kan brinna i helvetet.

RYSSLAND | Ett brinnande inferno pryder förstasidan på den stora och i alla avseenden Kremllojala veckotidningen Argumenty i Fakty.

Lågorna slukar bilder på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och flera av västvärldens ledare: USA:s Joe Biden, Frankrikes Emmanuel Macron, Tysklands Olaf Scholz samt Storbritanniens Rishi Sunak och dennes föregångare Boris Johnson.

”Vi vet vilka som tog initiativ till terrorattacken på Crocus och vi vet vilka organisatörerna är. Må de brinna i helvetet”, lyder underrubriken, som helt avfärdar allt prat om terrorgruppen IS.

Ryssland ett IS-mål

Fyra tadzjikiska män har häktats misstänkta för att ha dödat fler än 130 människor i attacken mot ett konserthus i Moskva i fredags kväll.

Extremiströrelsen IS – som sedan länge håller Ryssland som en huvudfiende – har tagit på sig ansvaret och delat filmer som gärningsmännen spelade in. Flera västerländska regeringar bedömer också att IS ligger bakom.

Men när Rysslands statsstyrda medier frågar Nikolaj Patrusjev, en av president Putins närmaste män, om det är IS eller Ukraina som bär det allra högsta ansvaret så svarar han rakt:

– Ukraina, så klart.

”Vi tror det”

Att de fyra huvudmisstänkta greps i en gränsregion nära Ukraina är den tänkbara koppling som har lyfts fram på den ryska sidan.

”I Ukraina förbereddes ett hjältemottagande för terroristerna”, står det på dagstidningen Komsomolskaja Pravdas förstasida på onsdagen.

Rubriken är ett citat från Aleksandr Bortnikov, högsta chef för säkerhetstjänsten FSB. Han säger till styrda medier att USA, Storbritannien och Ukraina bär det högsta ansvaret för terrorattacken.

– Vi tror att det är så det är, säger FSB-chefen, som lägger till att det är ”preliminära uppgifter” men att utredningen går framåt.

Bortnikov hävdar vidare att Ukraina, vid sidan av Rysslands invasion av landet, har utbildat milismän i Mellanöstern.

Lukasjenko på tvären

På tisdagen gick Rysslandsallierade Belarus president Aleksandr Lukasjenko dock ut och sade att männen hade försökt fly till Belarus, men att de hade blivit stoppade vid gränsen och då flytt vidare.

Vladimir Putin hade dessförinnan ställt öppna frågor om ”vem som väntade på terroristerna i Ukraina”. Den ryske presidenten har beskrivit det som att USA ”försöker övertyga” omvärlden om att inga spår leder till Kiev.

– Många frågor återstår, sade Putin på tisdagen, men han har hittills inte lagt fram något som säger att det finns sådana spår.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.