Nyheter

Azerbajdzjansk människorättsförsvarare gripen inför Cop29

Tidigare pristagaren av Vaclav Havel-priset och försvararen av mänskliga rättigheter och klimaträttvisa i Azerbajdzjan, Anar Mammadli, arresterad.

Tidigare pristagaren av Vaclav Havel-priset och försvararen av mänskliga rättigheter och klimaträttvisa i Azerbajdzjan, Anar Mammadli, arresterad. Azerbajdzjans regering anklagas nu för att tysta kritiker inför Cop29.

AZERBAJDZJAN | Anar Mammadli, som leder ett valövervaknings- och demokratistudiecentrum och är medgrundare av Climate of Justice Initiative, greps i måndags när han var på väg att hämta sitt barn från dagis, då maskerade män tog honom till fånga och förde bort honom. Denna information bekräftas av hans familj, rapporterar Amnesty International.

Natalia Nozadze, forskare från Amnesty International i Sydkaukasien, säger att gripandet av Anar Mammadli är ännu ett exempel på en oroande trend:

– De azerbajdzjanska myndigheterna måste omedelbart upphöra med sin skrämselkampanj mot det civila samhället och sluta att cyniskt fängsla sina kritiker inför Cop29-mötet i Baku i november. Detta har redan lett till tvivelaktiga åtal mot flera framstående aktivister och journalister.

Mammadlis frihetsberövande bekräftades av Inrikesministeriet, och hans syster uppger att han är misstänkt för ”smuggling genom tidigare konspiration av en grupp personer”.

Anar Mammadli mottog Europarådets människorättspris Vaclav Havel-priset 2014. Han erkändes som samvetsfånge av Amnesty International samma år, men benådades två år senare. Sedan dess har han utsatts för upprepade attacker från både myndigheter och regeringsvänliga medier, en trend som tycks ha intensifierats inför det stundande Cop29-mötet.

– Hans gripande följer ett mönster av missbruk av det straffrättsliga systemet för att tysta regeringskritiker. Vi uppmanar till ett slut på denna ihållande ansträngning att tysta oliktänkande och att Anar Mammadli omedelbart släpps fri, säger Natalia Nozadze.

Human Rights House Foundation, som är en koalition av civilsamhällesorganisationer med högkvarter i Norge, uppskattar att det för närvarande finns över 288 politiska fångar i Azerbajdzjan, och att Mammadli är det senaste exemplet på regeringens försök att kväsa dissidenter och hindra alla legitima försvar för mänskliga rättigheter.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.