Krönika

Har de lekt färdigt med elden?

Till den som läser detta i ett framtida arkiv: Fan så dum tid vi lever i. 

Vi har en svensk höger som inte ens kan fördöma en nazistattack utan att jämföra den med klimataktivister som drivs av ickevålds-principer. Är det för mycket begärt från min sida att de ska kunna göra det?

Attacken på det antifascistiska mötet i Gubbängen, där maskerade nazister gick till attack mot deltagare, vandaliserade en teater och misshandlade människor, avslöjar hur högerns försvarare ser på denna händelse. Nyligen attackerade nazister ett skogsläger för hemlösa EU-migranter i Hjulsta i norra Stockholm och inte ens det kunde de ta avstånd ordentligt från.


Regeringen bör känna press av detta eftersom de inte har vidtagit tillräckliga åtgärder för att stoppa dem.

Är det för mycket begärt att kräva att samma förföljelse som invandrare och Sveriges förorter får utstå ska tilldelas svenska nazister? Jag tvivlar på att en SD-regering, som med kirurgisk precision slår mot de redan utsatta, kommer att bredda sin knytnäve här. Det är tydligen inte nazister som ska ”uppvisa respekt i förhållande till grundläggande svenska värderingar” och inte ”i handling missakta befolkningen”.

Allt högern har hundvisslat om har lett fram till denna stund. Alla halvfärdiga meningar som yttrats, alla förhoppningar om att dessa krafter ska avslutas i sina egna slutna kluster, alla retoriskt ställda frågor om hur Sverige var bättre förr och kodifierade undervattenssamtal om invandrare och deras påstådda koppling till samtliga samhällsproblem. 

Det är uppenbart att våldet och extremismen är ett direkt resultat av den politiska miljö som regeringspolitiken har skapat. Ja, vad jag säger är att regeringspolitiken har banat väg för denna typ av attacker. Har de lekt färdigt med elden än? Tror inte det.

Tänk att folk använder sina enorma plattformar för att jämställa mödrars civila olydnad och sånger om ren luft för våra barn med farliga Hitlermäns folkmordsdrömmar.

DN:s Erik Helmersson skriver under rubriken ”Ta våldet i Gubbängen på allvar – det är just så här nazister arbetar” för att sedan sätta klimat- och Palestinaaktivister i samma sammanhang.
Moderaten Gunnar Hökmark gör även han sitt bästa försök att koppla ihop de nämnda händelserna genom att skriva ”Ännu en mötesstörning i förakt för demokratin, vidrigt och farligt, utan någon ursäkt”. 

Fredrik Kärrholm (M) hoppas att vänstersidan framöver tar ett större ansvar när högerpolitiker och högermöten angrips. För ett år sedan skrev Kärrholm att de som utsätter andra människor för potentiell livsfara inte är aktivister utan terrorister. Den gången kommenterade han fredliga klimataktivister, inte nazister.

Mainstreamhögern kan inte låta bli att anklaga sina meningsmotståndare, ens när de ska fördöma nazistvåld. Och vilka är dessa högermöten som har attackerats? Det spelar egentligen ingen roll för i ett kulturkrig, som Hanif Balis mentor Niklas Wykman lärde honom är det ”viktigare att få rätt än att ha rätt”.

SD-regeringen har skapat en politisk miljö som bäddat för dessa attacker. Det är dags för de övriga regeringspartierna att sluta leka med elden och ta problemen med högerextremism på allvar. De och deras påhejare har förlorat förmågan att fördöma nazisternas våld utan att koppla ihop dem med freds- och klimataktivister. De vill så gärna att nassar som stormar möten och misshandlar människor ska vara samma sak som att vara medlem i Återställ Våtmarkerna.

Regeringen måste ta fajten där den hör hemma, mot högerextremismen, istället för att gå på klimataktivister som stickar halsdukar och dansar. Invandrare och civilsamhället som gör det arbete som regeringen misslyckas med.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.