Nyheter

Nordkorea skickar bajsballonger på Sydkorea

ballonger med bajs

Nordkorea har eskalerat sin unika form av gränsöverskridande kommunikation genom att sända hundratals ballonger fyllda med avföring och skräp till Sydkorea, en handling som mottas med starkt missnöje från Seouls sida.

NORDKOREA | På onsdagen bevittnade Sydkorea en ovanlig och provokativ gest från sin norra granne när hundratals ballonger korsade den tungt bevakade gränsen. Dessa ballonger, som Nordkorea beskrev som ”gåvor av uppriktighet”, var lastade med djuravföring och skräp, enligt uttalanden från den sydkoreanska militären. De benämnde denna akt som både ”vulgärt och farligt”, rapporterar Reuters.

Bilder som publicerats av Sydkoreas militär visar hur dessa uppblåsta ballonger med plastpåsar flugit över gränsen och sedan kollapsat på marken, spridande sitt innehåll över landskapet. Ett fotografi som tydligt visar ordet ”exkrement” på en av påsarna har delats flitigt i media.

Nordkorea säger att ballongerna är ett svar på sydkoreanska aktivister som skickat ballonger lastade med broschyrer, mat, medicin – och K-pop! – riktade mot Pyongyang.

Kim Yo-Jong, syster till Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, och en ledande figur inom regeringspartiet, försvarade handlingen i ett uttalande enligt den statskontrollerade nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA. Hon kritiserade Sydkorea för deras dubbla standarder och lovade att fortsätta skicka dessa ”uppriktighetsgåvor” i stor skala.

Som svar på dessa händelser har Sydkoreas militär satt in specialteam för att inspektera och rensa upp efter ballongerna, samtidigt som allmänheten varnats för att närma sig eller röra föremålen. Denna situation belyser de pågående spänningarna på Koreahalvön och den kontinuerliga psykologiska krigföring som pågår mellan de båda länderna.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.