Nyheter

Sista minken till salu

mink i bur

Kopenhagen Fur, världens största pälsauktionshus, håller sin sista auktion någonsin. Då står en försäljning av 3,7 miljoner skinn från minkar under klubban.

DJUR | Den 6 juni kommer pälsauktionshuset Kopenhagen Fur att genomföra sin sista handelsdag, en händelse som sätter punkt för decennier av pälsauktioner från auktionshuset i Glostrup, Danmark. Denna sista auktion håller på från den 1 till 6 juni, och där de sista minkskinnen från den senaste avlivningen av minkar 2020, erbjuds hugade pälsköpare.

– Pälskunder och branschfolk från hela världen är redan på väg till Danmark för att köpa minkpäls i en kvalitet och volym som sedan länge gått om alla konkurrenter, säger Jesper Lauge Christensen, vd för Kopenhagen Fur, i ett pressmeddelande.

Sedan november 2020, då beslutet om att stänga auktionshuset offentliggjordes, har inga nya skinn tillförts auktionshuset. Stängningen var en direkt följd av den dåvarande danska regeringens beslut om avlivning av all mink, i ett försök att hindra spridningen av en muterad covid-19 virusstam. Denna mutation väckte farhågor om att framtida vacciner mot coronaviruset inte skulle vara lika effektiva.

Kopenhagen Fur har en historia som sträcker sig tillbaka till 1930 och har fungerat som ett kooperativ för danska minkuppfödare. Före pandemins utbrott var Danmark världens ledande producent av minkskinn, med en årlig produktion på mellan 12 och 13 miljoner skinn.

Modeller bär kreationer med minkpäls från Kopenhagen Fur, under Köpenhamns modevecka, Köpenhamn, Danmark, januari 2015. Foto: AP Photo/Lars Krabbe

I Sverige finns det knappa 20 minkfarmer kvar, och varje år föds ungefär 200 000 minkar, som slaktas för sin päls vid sex månaders ålder.

I september 2023 tog regeringen ett beslut om att stötta de företag som frivilligt avvecklar sin minkuppfödning för pälsproduktion under 2024 och 2025. Samtidigt inleddes ett arbete med att se över djursskyddslagstiftningen i syfte att utreda en ändring av djurskyddslagen och som innebär ett förbud mot pälsdjursuppfödning i Sverige, rapporterar Svensk Jakt.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.