Nyheter

Saudiska fotbollsfans riskerar långa fängelsestraff för sång

fotbollsfans som jublar

Amnesty International uppmanar Saudiarabiens myndigheter att omedelbart frige tolv fotbollsfans som har fängslats för att ha reciterat en folkloristisk sång till minne av Imam Alis födelse, under en fotbollsmatch i januari. Fansen, medlemmar i Al Safa Football Clubs supporterklubb, riskerar upp till fem års fängelse.

SAUDIARABIEN | Myndigheterna i Saudiarabien har gripit och förhört över 150 personer efter matchen, och de tolv fansen har åtalats enligt landets ökända lag mot cyberbrott. Enligt Amnesty International har säkerhetstjänstemän tvingat dem att erkänna att de ”reciterade sekteristiska fraser” eller riskera ett frihetsberövande.

I ett gemensamt uttalande fördömer Amnesty International och åtta andra civilsamhällesorganisationer gripandet och åtalet av fotbollsfansen. Organisationerna påpekar att Saudiarabiens myndigheter upprepade gånger använder vagt formulerad lagstiftning för att begränsa yttrande- och tankefriheten.

– I en tid då de saudiska myndigheterna spenderar miljarder på sporttvätt och tvätt av deras image globalt, är arresteringen av dessa fotbollsfans den senaste skarpa illustrationen av deras massiva tillslag mot yttrandefriheten, säger Heba Morayef, chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika

Amnesty Internationals senaste rapport analyserar Saudiarabiens bristande respekt för mänskliga rättigheter, inklusive religions- och samvetsfrihet, i läckta utkast till ny strafflag. Organisationen uppmanar Saudiarabiens regering att tillåta fria yttranden och avskaffa de lagar som används för att kriminalisera skyddade handlingar enligt internationell rätt.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.