Nyheter

Brasiliansk lag ”kan öppna dammluckorna”

En Greenpeace-aktivist protesterar mot användningen av bekämpningsmedel utanför nationalkongressen i Brasilia, Brasilien, onsdagen den 4 oktober 2023.

Brasilien är på väg att få en ny lag som reglerar användandet av bekämpningsmedel, som Human rights watch varnat för kan ”öppna dammluckorna för farliga miljögifter”. I veckan lade landets president Lula da Silva sitt veto mot delar av lagen. Otillräckligt, enligt en koalition av grupper från civilsamhället.

BRASILIEN | Brasilien är en av världens största livsmedelsexportörer och har den största konsumtionen av bekämpningsmedel – samtidigt som landet hyser en stor del av planetens biodiversitet. Därför pekas en ny lag som ska reglera bekämpningsmedel ut som en global angelägenhet. Förslaget på den nya lagen som ska reglera kontroll och tillsyn har varit aktuellt sedan 1999 men fick i november ett godkännande av landets senat, efter att ledamöter med kopplingar till jordbrukssektorn återupplivat det 2022, rapporterar nyhetsbyrån Afp. Human rights watch, varnade då för att lagen skulle innebära en ”fast track” för bekämpningsmedel förknippade med ”cancer, störningar på körtlarna, genetiska mutationer eller skador på fortplantningssystemet”. 

Nu har lagförslaget passerat president Lula da Silvas bord, som gav det grönt ljus efter att ha lagt sitt veto mot 14 delar, vilket han motiverade med att ”det ska garantera en lämplig integration mellan produktionsbehov, hälsoskydd och miljöbalans”, enligt nyhetsbyrån AgenciaBrasil

De delar som fick veto rörde bland annat ansvarsfördelningen mellan olika myndigheter i kontrollen och tillsynen av bekämpningsmedel – där jordbruksmyndigheten skulle få en större roll, när ”den nuvarande tredelade regleringsmodellen – hälsa, miljö, jordbruk – för registrering och kontroll av bekämpningsmedel, som antogs i Brasilien 1989, avskaffas.”

Men även om Lula da Silva stoppat den – och andra kontroversiella delar, kvarstår lagtext som innebär ett försvagat miljö- och hälsokydd, enligt koalitionen Campanha permanente contra os agrotóxicos e pela vida, som samlar ett hundratal organisationer från civilsamhället. 

Inte heller miljöorganisationen Greenpeace anser att de stoppade delarna av lagen är tillräckligt och att lagen kommer att ”införa mer giftiga jordbrukskemikalier i brasilianarnas mat och förorena miljön ännu mer,” rapporterar Afp. 

Brasiliens jordbrukssektor förbrukade nästan 720 000 ton bekämpningsmedel 2021, eller 20 procent av den globala totalen, enligt FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.