Nyheter

Försvarsminister avslöjar plan för Gazas framtid

Israels försvarsminister Yoav Gallant.

Israels försvarsminister Yoav Gallant presenterar planen för nästa fas av kriget mot Hamas, samt sin syn på hur Gaza ska styras när kriget är slut.
Israel ska förbehålla sig rätten att verka i Gaza men inte med bosättare.

ISRAEL/PALESTINA / I norra Gaza ska Israels militär övergå till en operativ fas som fokuserar på räder, förstörelse av tunnlar och särskilda luft- och markoperationer för att bryta ned det som finns kvar av Hamas.

Inga ord yttras om när norra Gazas befolkning, som nästan helt fördrivits söderut, ska få återvända.

I söder, uppger Gallant, ska striderna fortsätta ”så länge som det anses nödvändigt”.

Kriget fortsätter tills alla som hålls gisslan är fria, alla militära hot tagits bort och Hamas ”militära och styrande kapacitet” nedmonterats.

Ny fas efter kriget

Sedan följer en ny fas, där ännu ospecificerade palestinska organ tar över styret, under vägledning av Israel.

– Gazas invånare är palestinier, därför kommer palestinska organ att ha ansvaret, med villkoret att det inte kommer att förekomma fientliga handlingar eller hot mot staten Israel, sade Gallant vid en pressträff på torsdagen, enligt Times of Israel.

En multinationell arbetsgrupp, ledd av USA, skulle ansvara för återuppbyggnaden. Egypten skulle ansvara för den viktigaste civila gränskontrollen, i samordning med Israel.

Israel behåller säkerhetskontrollen och förbehåller sig rätten att verka i Gaza. Men inte med en civil närvaro, enligt Gallant, som gav en inblick i planen för journalister innan han skickade den vidare till premiärminister Benjamin Netanyahus krigskabinett.

Planen, som inte är särskilt konkret, går i vilket fall emot förra veckans uttalanden från två israeliska ministrar om en israelisk civil närvaro på Gazaremsan.

Israels säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir sade på nyårsdagen att Gazabor ska uppmuntras att utvandra och att israeliska bosättare ska återvända till landremsan. Ett liknande uttalande kom från Israels finansminister Bezalel Smotrich på nyårsafton.

Fördömts av USA

De två ministrarna är ledare för varsitt ultranationalistiskt parti som ingår i den israeliska regeringen, och är båda bosatta i bosättningar på den av Israel ockuperade Västbanken.

Uttalandena, som har väckt starkt kritik internationellt, har fördömts av USA:s regering som ”provocerande och oansvarig” retorik.

USA:s utrikesminister Antony Blinken kommer inom kort att besöka Israel för samtal om Gazas framtid.

Blinken kommer bland annat att ”se till att palestinier inte tvångsförflyttas från Gaza”, enligt ett uttalande från USA:s utrikesdepartement.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.