Nyheter

Israelisk minister förespråkar bosättare i Gaza

Israeliska högerextrema säkerhetsministern Itamar BenGvir och finansminister Bezalel Smotrich, deltar i en ceremonin i Israels parlament, i Knesset, i Jerusalem, tisdagen den 15 november 2022.

Israels säkerhetsminister, Itamar Ben-Gvir, har uttryckt önskan om att Gazas invånare ska uppmuntras att utvandra till andra länder samtidigt som han förespråkar återinflyttning av israeliska bosättare.
– Vi måste främja en lösning för att uppmuntra Gazas invånare att utvandra, sade Ben-Gvir på nyårsdagen.

ISRAEL/PALESTINA | Ben-Gvir, ledare för det ultranationalistiska partiet Otzma Yehudit, ”Judisk makt”, anser att det vore en ”korrekt, rättvis, moralisk och human lösning” att palestinier utvandrar och att israeliska bosättare tillåts i Gaza.

– Detta är en möjlighet att utveckla ett projekt för att uppmuntra Gazas invånare att emigrera till länder runt om i världen, sade han vid ett möte med sitt ultranationalistiska parti.

Ben Gvirs kommentar kom dagen efter nyårsafton då finansminister Bezalel Smotrich, som leder den ultranationalistiska partigruppen ”Religiös sionism”, krävde att israeliska bosättare skulle återvända till Gaza, och att Israel borde ”uppmuntra” Gazas cirka 2,4 miljoner palestinier att lämna området.

Israel drog tillbaka sina styrkor och evakuerade sina bosättningar från Gaza år 2005, vilket därmed avslutade en närvaro i Gaza som påbörjades 1967.

Den israelisk-arabiske knessetledamoten Ahmad Tibi, ledare för Ta’al-partiet, fördömde Smotrich och Ben-Gvir, och jämförde deras uttalanden med nazistiska uppmaningar om ”Lebensraum”, eller livsrum, och förklarade att sådan retorik ”uppviglade till folkmord”.

– En dag kommer och dessa två höga ministrar i den israeliska regeringen kommer att ställas inför en internationell tribunal för krigsförbrytelser, sade Tibi.

Både Ben-Gvir och Smotrich bor i bosättningar på Västbanken, ett område som internationellt betraktas som olagligt ockuperat av Israel.

Regeringen under premiärminister Benjamin Netanyahu har inte officiellt föreslagit att den har några planer på att avhysa Gazabor eller att skicka tillbaka judiska bosättare till territoriet sedan det pågående kriget bröt ut den 7 oktober.

Israels pågående offensiv, som syftar till att förgöra Hamas, har dödat minst 21 978 människor i Gaza, de flesta kvinnor och barn, enligt hälsoministeriet i det Hamas-styrda Gaza.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.