Nyheter

Israeliskt bosättarvåld steg under 2023

Palestiniern Abdelazim Wadi, 50, håller upp en plansch som tryckts till minne av hans bror och brorson som dödades av israeliska bosättare under en begravningsprocession i byn Qusra på Västbanken den 12 oktober.


Israeliska bosättare dödade minst tio palestinier på Västbanken under 2023, enligt en israelisk människorättsorganisation.
Fjolåret blev därmed det våldsammaste som hittills uppmätts i fråga om våld från israeliska bosättare på Västbanken.

ISRAEL/PALESTINA | Attackerna sköt i höjden efter terrorstämplade Hamas attack mot Israel den 7 oktober, enligt människorättsorganisationen Yesh Din som började övervaka bosättarvåld mot palestinier under 2006.

”De första två månaderna efter den 7 oktober var särskilt våldsamma, där Yesh Din har dokumenterat 242 händelser med bosättarvåld”, skriver organisationen.

”I samband med dessa händelser stormade hundratals israeler palestinska byar, och satte eld på tiotals hem och fordon”, skriver Yesh Din vidare.

Palestinska hälsovårdsdepartementet, som räknar samman de palestinier som dödats av både bosättare och israeliska säkerhetsstyrkor på Västbanken, meddelar en betydligt högre dödssiffra än Yesh Din. Departement uppger att minst 317 palestinier har dödats sedan Gazakriget bröt ut till följd av Hamas attack. Under hela året uppgår siffran till fler än 520.

Israeliska myndigheter uppger i sin tur att palestinier har dödat minst 41 israeler på Västbanken och inne i Israel under 2023, borträknat de som dödades den 7 oktober.

USA:s regering uppgav i december att landet ska vägra att ge visum till extremistiska israeliska bosättare som attackerar palestinier.

Västbanken styrs av den internationellt erkända palestinska myndigheten och det sekulära partiet Fatah – men är i stort ockuperat av Israel sedan sexdagarskriget 1967.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.