Nyheter

Kim Jong Uns dotter Ju Ae ”trolig efterträdare”

Nordkoreas ledare Kim Jong Un och dottern Kim Ju Ae deltar i en militärparad för att markera 75-årsdagen av den koreanska folkarméns grundande på Kim Il Sung-torget i Pyongyang, Nordkorea den 8 februari.

NORDKOREA | Den tilltänkte chefen för Sydkoreas spionbyrå, Cho Tae-yong, sade under torsdagen att han ser Kim Jong Uns dotter, Kim Ju Ae, som den möjliga framtida arvtagaren till Nordkoreas ledarroll.

Cho Tae-yong betonade i ett skriftligt svar till den sydkoreanska nationalförsamlingen att Kim Ju Aes offentliga framträdanden och den respekt hon erhåller från Nordkorea pekar på henne som en trolig efterträdare. Detta är första gången som byrån formellt har indikerat en potentiell maktöverföring till Kim Jong Uns dotter.

Kim Ju Ae, född 2013, har nyligen gjort uppmärksammade offentliga framträdanden och erhållit en ny titel som ”Morning Star of Korea”, vilket väcker jämförelser med landets grundare Kim Il Sung. Denna utveckling har gett upphov till spekulationer om hennes framtida roll i Nordkoreas ledarskap.

Även om spionbyrån betonar att Kim Jong Un fortfarande är i sin ungdom och att det finns osäkerheter kring ledarskapsfrågan, är denna senaste bedömning ett markant steg i riktning mot att identifiera en potentiell arvtagare till Nordkoreas ledarposition.

Cho indikerade dock att maktöverträdelsen till Ju Ae ännu inte är definitiv:

– Eftersom Kim Jong Un fortfarande är ung och inte har några betydande hälsoproblem, och med tanke på att det finns olika osäkerheter, övervakar vi alla möjligheter, sade Cho.

Fakta Nordkoreas ledare

Kim Il Sung (1912-1994): Han var Nordkoreas första ledare och en centralfigur i landets historia. Han styrde från Nordkoreas grundande år 1948 fram till sin död 1994. Kim Il Sung var en viktig gestalt under Koreakriget på 1950-talet och var känd för sin policy, Juche, som fokuserade på självständighet och självförsörjning.

Kim Jong Il (1941-2011): Kim Il Sungs son, Kim Jong Il, tog över efter sin far. Han var känd för sin auktoritära stil och fortsatte att driva Juche-ideologin under sin regeringstid. Kim Jong Il styrde från 1994 till sin död 2011 och var också inblandad i konflikter med omvärlden, speciellt gällande Nordkoreas kärnvapenprogram.

Kim Jong Un (1984 – ): Efter sin fars, Kim Jong Ils, död tog Kim Jong Un över som ledare för Nordkorea. Han har innehaft flera titlar, inklusive ordförande för det nordkoreanska arbetarpartiets centrala militärkommission, ordförande för statsrådet och ordförande för det nordkoreanska arbetarpartiet.
I sin politik har Kim Jong Un fokuserat på militära uppbyggnader och kärnvapenprogram, samtidigt som han har deltagit i diplomatiska möten med flera världsledare, inklusive Sydkoreas president och USA:s president.

Fakta Kim Ju-ae

Kim Ju-ae tros allmänt vara född 2012–2013. Ju-ae har troligen en äldre bror född 2010 och ett yngre syskon av okänt kön född 2017.

Kim Ju-ae dök upp offentligt för första gången vid en missiluppskjutning i november 2022. Statliga medier kallade henne först Kim Jong Uns ”älskade” dotter men började snart använda adjektivet ”respekterad”, som endast är reserverad för de mest hedrade medlemmarna i det nordkoreanska samhället. Hon har nyligen erhållit en ny titel som Morning Star of Korea.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.