Prenumerera

Logga in

Nyheter

Nordkoreanska avfallsballonger översvämmar Sydkorea

Ballong över Seoul

Sydkoreas militär har upptäckt ytterligare 350 ballonger från Nordkorea, vilket öknar spänningarna på den koreanska halvön. Samtidigt stagnerar de diplomatiska ansträngningarna och regionala maktdemonstrationer intensifieras.

NORDKOREA | Sydkoreas stabschef rapporterar att ytterligare 350 ballonger, som ”förmodas” innehålla avfall, har identifierats i luftrummet över norra Gyeonggi-provinsen, nära Seoul, vilket återupplivar de spända relationerna mellan de två koreanska nationerna, rapporterar CNN.

En nyligen genomförd sydkoreansk analys av ballongernas last har avslöjat förekomsten av parasiter och andra kontaminanter, vilket ”kan ha härstammat från mänsklig avföring”, dock utan påvisad risk för smitta.

Cirka 100 av dessa ballonger har fallit ner i Sydkoreanskt territorium, framför allt i Gyeonggi-provinsen och huvudstaden Seoul. Enligt militära rapporter har inga farliga ämnen hittats bland avfallet i ballongerna. Regeringen har utfärdat varningar till invånarna att inte röra ballongerna och omedelbart rapportera eventuella fynd till myndigheterna.

Enligt Sydkorea har Nordkorea sänt över 1 000 ballonger sedan maj, vilket enligt Nordkorea är ett svar på sydkoreanska aktivisters sändningar av flygblad och USB-minnen med kritiskt material om Nordkoreas ledning, också detta med ballonger. Den nordkoreanska responsen inkluderar även hot om att återuppta propagandaöverföringar via högtalare längs gränsen.

Kim Yo Jong, syster till Nordkoreas ledare Kim Jong Un, har uttryckt skarp kritik mot Sydkoreas handlingar och varnat för ”problem” om de fortsätter att ignorera Nordkoreas varningar.

– När du gör något som du tydligt blivit varnad för att inte göra, gör du något du inte borde göra, säger Kim Yo Jong.

Spänningarna är höga samtidigt som internationella relationer kompliceras av nya försvarsavtal, såsom det mellan Ryssland och Nordkorea, och den amerikanska marinens närvaro i regionen ökar. Samarbete mellan USA, Sydkorea och Japan stärks i ljuset av dessa utvecklingar, med gemensamma övningar och ny underrättelsedelning som tecken på deras fortsatta engagemang för regionens säkerhet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.