Prenumerera

Logga in

Nyheter

Spanien: Oönskad kyss klassas som sexuellt övergrepp

Luis Rubiales kramar Aitana Bonmati

Högsta domstolen i Spanien har avgjort att en kyss utan samtycke är att betrakta som ett sexuellt övergrepp. Beslutet har fått stor uppmärksamhet efter den kontroversiella incidenten med fotbollschefen Luis Rubiales.

SPANIEN | Spaniens högsta domstol har nyligen fastslagit att en kyss som ges utan ”uttryckligt eller underförstått samtycke” klassas som ett sexuellt övergrepp. Detta markerar en förändring i hur sexuella övergrepp definieras i landet, rapporterar AFP.

Domslutet kommer i samband med en uppmärksammad händelse där den tidigare prseidenten för det spanska fotbollsförbundet, Luis Rubiales, anklagas för att ha tvångskysst fotbollsspelaren Jennifer Hermoso utan hennes samtycke under fotbolls-VM 2023.

Tidigare hade en lägre instans dömt en polis till nästan ett år och nio månaders fängelse för att ha kysst en kvinna på kinden medan hon var häktad, ett beslut som nu fått stöd av högsta domstolen.

– Det är uppenbart att den flyktiga kontakten av en kyss utan samtycke representerar ett kroppsligt övergrepp, förklarade domstolen enligt AFP. Domstolen underströk vikten av samtycke och konstaterade att ett ’nej’ från offret inte är nödvändigt för att definiera handlingen som ett brott, utan att frånvaro av samtycke räcker.

Fallet med Rubiales har inte bara rört upp starka känslor i Spanien utan också internationellt, och ses som ett ”Me Too”-ögonblick inom damfotbollen. Rubiales, som stängdes av från sin position i oktober och nyligen avgick, står inför rättegång i februari nästa år. En åklagare har begärt ett straff på två och ett halvt års fängelse för Rubiales – ett år för sexuella övergrepp och 18 månader för tvång.

Luis Rubiales har uttalat sig om att försvara sin heder och oskuld, vilket han framförde i ett inlägg på X-Twitter efter hans avgång.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.