Nyheter

Skogshuggare dödade i möte med urfolk i Peru

Medlemmar av Mashco Piro längs floden Las Piedras

Två arbetare har dödats och två saknas efter en konfrontation med den okontaktade Mashco Piro-stammen i Amazonas djungel. Stammen försvarade sitt territorium när arbetarna öppnade en väg på mark som sålts till avverkningsföretag av den peruanska regeringen.

PERU | Minst två anställda vid ett avverkningsföretag har dödats, en annan har skadats och ytterligare två saknas efter ett möte med medlemmar av Mashco Piro-stammen, en av de mest isolerade grupperna i världen. Händelsen inträffade den 29 augusti nära floden Pariamanu i Madre de Dios-provinsen i Peru, men har bekräftats först nu. De drabbade arbetade med att öppna en väg på mark där Mashco Piro-folket bor, vilket ledde till en attack där stammen använde pilar för att försvara sitt territorium, rapporterar La Razón.

Tragedin har lett till skarp kritik från den regionala urfolksorganisationen Fenamad. Organisationen fördömer regeringens ihärdiga underlåtenhet att följa både peruansk och internationell lag och kräver att Mashco Piros territorium ska erkännas och skyddas i sin helhet. Fenamad har även uppmanat till evakuering av alla utomstående, inklusive skogsarbetare, från området.

– Det finns skadade, döda och saknade personer. Vi har vädjat till staten om hjälp med helikopter, men detta är inte första gången något sådant händer, säger Eusebio Ríos, vicepresident för Fenamad.
Han understryker också Fenamads långvariga krav på att Mashco Piros territorium ska skyddas som ett ”immateriellt territorium för folk i isolering.”

Händelsen är den senaste i en rad våldsamma incidenter i området, där Mashco Piro-folket försvarar sitt land. Förra månaden skadades en annan skogsarbetare i en liknande attack, men trots uppmaningar från ursprungsbefolkningen har ingen officiell utredning gjorts, skriver Survival International.

En del av Mashco Piros territorium är skyddat juridiskt, men stora delar förblir oskyddade och har sålts till avverkningsföretag, som har fått tillstånd att hugga ner värdefulla träslag som mahogny.

Området där attacken inträffade ligger inom detta oskyddade territorium, och även platsen där bilder på Mashco Piro-folket nyligen tagits av Survival International, är i samma region.

Mashco Piro är en semi-nomadisk folkgrupp som lever i total isolering och tros vara den största okontaktade stammen i världen, med en uppskattad befolkning på cirka 750 personer. Bilder på stammen, tagna av den ideella organisationen Survival International, visade medlemmar av folket vid flodstranden nära staden Monte Salvado förra året, bara några kilometer från flera avverkningsområden.

Caroline Pearce, chef för Survival International, kallade tragedin ”fullständigt undvikbar.” Hon kritiserade den peruanska regeringen för att ha sålt mark för avverkning trots att de visste att det var Mashco Piros hem.

– De peruanska myndigheterna har vetat i flera år att detta område som de valde att sälja av för avverkning faktiskt var Mashco Piros territorium. Genom att underlätta avverkningen och förstörelsen av denna regnskog äventyrar de inte bara själva överlevnaden för Mashco Piro-folket, som är otroligt sårbara för epidemier av sjukdomar om utomstående kommer in, utan de har medvetet riskerat avverkningsarbetarnas liv, säger Pearce.

Medlemmar av Mashco-Piro-stammen, fotograferade på en okänd plats nära Manu nationalpark i sydöstra Peru, november 2011. Foto: AP Photo/Diego Cortijo, Survival International

Mashco Piro

Mashco Piro är en okontaktad ursprungsbefolkning som lever i Amazonas regnskogar i sydöstra Peru, särskilt i regionen Madre de Dios. De tillhör Arawak-språkgruppen och tros ha levt i isolation i flera hundra år. Mashco Piro är ett av de mest skyddade och isolerade folken i världen, och de upprätthåller ett semi-nomadiskt liv där de flyttar sig mellan olika områden för att undvika kontakt med omvärlden. De bor främst i regionerna Manu, Las Piedras och Purús, i de avlägsna delarna av Amazonas djungel, vilket gör det svårt att få detaljerad information om deras livsstil och samhällsstruktur.

Historiskt sett tros Mashco Piro ha undvikit kontakt med omvärlden på grund av våldsamma konflikter och sjukdomar som fördes in av kolonialmakter och senare inträngande grupper som missionsorganisationer och avverkningsföretag. Dessa kontakter har lett till förluster i befolkningen och har gjort dem sårbara för smittsamma sjukdomar eftersom de inte har immunitet mot många vanliga sjukdomar. Kontakten med externa grupper innebär också risker för deras kultur och livsstil, och därför har Perus regering och internationella organisationer infört särskilda skyddsregler för att förhindra kontakt med dem.

Mashco Piro-folket har uppmärksammats internationellt genom fotografier och videor som visar deras försök att försvara sitt territorium från yttre intrång, som skogsavverkning och illegal jakt. Trots skyddszoner och internationell uppmärksamhet är deras territorium fortfarande utsatt för hot från avverkningsföretag och andra intrång.

En av de största utmaningarna som Mashco Piro står inför är olaglig skogsavverkning och resursutvinning på deras land. Avverkning av värdefulla träd som mahogny har skapat konflikter mellan ursprungsbefolkningen och de som försöker exploatera deras marker. Även om delar av deras territorium är juridiskt skyddade genom inrättandet av reserver, har mycket av deras område inte fått fullt skydd, vilket leder till fortsatt exploatering av naturresurser.

För att skydda Mashco Piro och andra okontaktade grupper har flera organisationer, som Survival International, drivit på för internationell uppmärksamhet och press på den peruanska regeringen att stärka skyddet av dessa folk. Enligt Survival International lever Mashco Piro-folket under konstant hot från externa krafter, vilket gör det nödvändigt att upprätthålla och utvidga skyddszonerna kring deras territorier för att säkra deras överlevnad.

Survival International
Mongabay

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.