Nyheter

Alice Teodorescu Måwe föreslår asylcenter utanför EU

Alice Teodorescu Måwe med en EU-valaffich

I ljuset av EU:s nya, strängare migrationsregler, argumenterar Kristdemokraternas toppkandidat Alice Teodorescu Måwe för en översyn av asylsystemet och införandet av "migrationspakt 2.0" med asylcenter utanför EU. Enligt henne ett sätt att rädda liv och skydda de europeiska värderingarna.

MIGRATION | Kristdemokraternas nyaste toppnamn i EU-valet, Alice Teodorescu Måwe, tar ställning för en radikal förändring av EU:s asylpolitik genom att föreslå etableringen av asylcenter utanför Europeiska unionen. Detta förslag framförs som en del av en ”migrationspakt 2.0”, vilket är en reaktion på de befintliga problemen med hur asyl söks inom EU.

– Dagens system att asyl ska sökas i ett EU-land är moraliskt fel, säger Teodorescu Måwe i en intervju med TT skriver Syre.

Under sin snabba karriär i politiken, efter att ha ersatt Sara Skyttedal, betonar Teodorescu Måwe att hennes politiska fokus kommer att ligga på försvar, säkerhet och migration om hon väljs in i EU-parlamentet.

– Men också, och det kan man ju säga är en mjukare fråga, det som gör Europa till Europa och de europeiska värderingarna. De är också väldigt centrala för allt det andra. Europeiska värderingar existerar. Vi behöver erkänna att det finns olika värderingar i olika delar av världen. De värderingar som finns i Europa har gjort EU till världens mest framgångsrika fredsprojekt.

Angående den praktiska tillämpningen av hennes förslag om asylcenter utanför EU, förklarar hon:

–Den som har störst behov ska få sin sak prövad. Och det är inte säkert att den som lyckas ta sig över Medelhavet är den personen.

Teodorescu Måwe kritiserar det nuvarande systemet, som tvingar människor att riskera sina liv över Medelhavet. Hon föreslår att även om migranter når Europa, kan de behöva återvända till något av de nya asylcentren:

– Ja, det skulle kunna vara en väg. Men om en ny princip etableras kommer människors incitament att förändras, säger hon till TT.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.