Nyheter

FN-topp: Blodsspillan utan motstycke på Västbanken

man går vid hebreisk grafitti

Volker Türk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, har idag starkt fördömt det ökade våldet på Västbanken och krävt ansvar för de över 500 palestinier som dödats av israeliska säkerhetsstyrkor och bosättare sedan 7 oktober förra året.

PALESTINA | Under en presskonferens idag onsdag förnyade Volker Türk sitt krav på ett slut på våldet på det ockuperade palestinska territoriet och uppmanade till stränga åtgärder mot de ansvariga för de många dödsfallen.

– Som om de tragiska händelserna i Israel och sedan Gaza under de senaste åtta månaderna inte räckte, utsätts också människorna på den ockuperade Västbanken för dag efter dag av aldrig tidigare skådad blodsutgjutelse, säger Türk i ett uttalande.

– Dödandet, förstörelsen och de utbredda kränkningarna av de mänskliga rättigheterna är oacceptabla och måste upphöra omedelbart.

Türk belyste också den systematiska användningen av dödligt våld av Israel Security Forces, ISF, mot palestinska demonstranter som inte utgör ett omedelbart hot mot liv, vilket strider mot internationella mänskliga rättighetsnormer. Han noterade att över 80 fall nyligen granskats av FN:s kontor för mänskliga rättigheter har visat på upprepade brott mot dessa normer.

– Genomgående straffrihet för sådana brott har varit vanligt förekommande allt för länge på den ockuperade Västbanken, tillägger han.

Under de första nio månaderna av 2023 nådde ISF:s dödande av palestinier en rekordnivå, en siffra som sedan ökade markant efter Hamas attack mot Israel i oktober förra året. Sedan början av 2024 har ISF dödat nästan 200 palestinier, vilket är en ökning jämfört med 113 under motsvarande period 2023 och 50 under samma tid 2022.

Sedan oktober 2023 har 24 israeler dödats på Västbanken, varav åtta var ISF-medlemmar, i sammandrabbningar eller påstådda attacker från palestinier från Västbanken.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.