Nyheter

Moderaterna vill stoppa tiggare

Tomas Tobé

Med bara dagar kvar till EU-valet framhäver Moderaternas toppkandidat Tomas Tobé sin avsikt att stoppa tiggare från att komma till Sverige, men detaljer kring hur detta ska genomföras är oklara.

MIGRATION | I en intervju med SVT:s Rapport inför det stundande EU-valet lyfte Moderaternas Tomas Tobé fram sitt partiets önskan om att begränsa tiggare från att resa in i Sverige. Trots detta kunde Tobé inte förklara exakt hur detta förslag skulle implementeras.

Under intervjun föreslog Tobé att rörelsefriheten inom Europa borde begränsas till endast de som önskar studera eller arbeta. Han uttryckte även att personer som vill komma till Sverige för att tigga bör stoppas.

När frågan om hur en sådan kontroll skulle genomföras dök upp, svarade Tobé:

– Det är enkelt att kontrollera personer som tigger på gator och torg och i så fall avvisa dem från Sverige. Men skulle Sverige skicka den här signalen, att vi inte är öppna för organiserad tiggeri, så får vi färre människor som gör det.

Han fortsatte med att föreslå en ändring i rörlighetsdirektivet.

– Det skulle innebära att är ditt syfte att tigga har du inte rätt att vistas i Sverige.

När ytterligare frågor ställdes om hur denna kontroll i praktiken skulle se ut, erkände Tobé att huvudsyftet var att avskräcka kriminella nätverk från att använda Sveriges fria rörlighet för tiggeri:

– Får vi det på plats så är det få ligor som skulle välja Sverige för att tigga.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.