Nyheter

FN: Sexuellt våld under Hamas Israel-attack

Israels FN-ambassadör Gilad Erdan

Hamas använde sexuellt våld under sin attack mot Israel, skriver FN i en ny rapport. Men Israel skickar trots det hem sin ambassadör till organisationen som protest mot att våldet "tystas ned".

ISRAEL/PALESTINA | Det finns ”skäliga grunder” att tro att medlemmar i terrorstämplade Hamas genomförde våldtäkter, sexuell tortyr och andra grymheter mot kvinnor under den blodiga attacken mot Israel den 7 oktober i fjol.

Det säger Pramila Patten, FN:s särskilda representant för frågor om sexuellt våld, i en rapport.

Patten och hennes grupp experter besökte israel och Västbanken under två veckor tidigare i år och skriver i rapporten att de hittat ”tydlig och övertygande information” om att gisslantagna utsatts för sexuellt våld.

Gruppen har inte undersökt alla anklagelser, då de ”varken hade avsikt eller mandat” att göra detta.

Patten uppmanar i rapporten Hamas att ”omedelbart och villkorslöst släppa samtliga som sitter gisslan för att skydda dem från ytterligare sexuellt våld”.

Rapporten släpptes på måndagen efter att Patten tidigare presenterat den för FN:s generalsekreterare António Guterres.

Bara någon timme innan rapporten blev offentlig anklagade Israel FN för att ”tysta ned” information om Hamas sexuella våld. Landet skickade därför hem sin FN-ambassadör, skriver utrikesminister Israel Katz på medieplattformen X :

”Jag har beordrat vår FN-ambassadör Gilad Erdan att återvända till Israel för omedelbara konsultationer efter försöket att tysta information om massvåldtäkterna som begicks av Hamas och dess kollaboratörer den 7 oktober”.

Guterres förnekar att hans organisation försökt tysta ned uppgifterna om Hamas sexuella våld mot kvinnor.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.