Nyheter

Försäkringsbranschens stöd av fossilindustrin fokus för aktionsvecka

Två grupper om tre personer demonstrerar med banderoller.

Under en global aktionsvecka har försäkringsbranschens roll för fossilindustrin uppmärksammats i London. Sammanlagt beräknas aktivister i omkring 30 länder ha deltagit i protester, varav bland annat i Uganda, Tanzania och Kenya.

I London låg fokus bland annat på försäkringsgruppen Axas huvudkvarter. Axa pekas ut som världens sjätte största försäkringsgivare för fossila projekt. Axa pekas också ut som delaktig i Israels illegala bosättningar på ockuperad palestinsk mark genom försäkringsgruppens investeringar i israeliska banker.

Under banderollen ”Klimataktivister för ett fritt Palestina” marscherade demonstranter till Axa i Londons finansdistrikt. Syftet med aktionsveckan har varit att belysa den viktiga roll man anser att försäkringsbranschen spelar för fossilindustrin och därmed för klimatkrisen:

– Utan försäkring kan inte fossilbränsleprojekten fungera – och för att understryka att försäkringsgivare kan bli de osannolika hjältar världen behöver om de agerar nu och slutar att försäkra expansionen av fossila bränslen, säger Ilana Winterstein, talesperson för kampanjen Insure Our Future, rapporterar The Guardian

Kampanjen menar att försäkringsbranschen har lyckats undgå allmänhetens kritik för dess roll i klimatkrisen. Aktionsveckans syfte har därför varit att höja den ”globala medvetenheten” kring försäkringsbranschens roll för att öka påtryckningarna på branschen. Även Extinction Rebellion arrangerade flera protester i London, bland annat bildade organisationen en mänsklig kedja i finansdistriktet samt försökte lobba anställda inom försäkringsbranschen på pubar och barer i området.

Demonstrationer och protester har också arrangerats i Frankrike, Tyskland och Schweiz samt i flera amerikanska städer. Dessutom protesterade grupper i Uganda, Tanzania, Kenya, Nigeria, Bangladesh, Filippinerna, Costa Rica och Peru.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.